Spomen-dan kao civilizacijski imperativ

Kako smo već najavljivali Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice ličko-senjske županije priredila je komemoracije povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima. Jutros su se kod Spomen križa u Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću nedužnim žrtvama uz molitvu, polaganje vijenca i paljenje svijeća poklonili članovi Hrvatske demokratske zajednice (ŽO HDZ-a LSŽ, GO HDZ-a Gospić, Mladeži HDZ-a, Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinska“ i Udruge branitelja Domovinskog rata „Gojko Šušak“) koje su predvodili potpredsjednik ŽO Milan Kolić i tajnik Petar Krmpotić, a u ime Udruge branitelja Domovinskog rata HDZ-a „Gosjko Šušak“ predsjednik Pajo Brkljačić. Riječi molitve predvodio je gospićki župnik mons. Mile Čančar.
Komemoracija je održana i kod spomen-obilježja na vanjskom dijelu groblja gdje su komunističke vlasti u vrijeme nakon II. svjetskog rata vršile masovne likvidacije civila i vojnika koji su predali novim vlastima. Nazočnima se na kratko obratio gradonačelnik Petar Krmpotić.
-Ovaj spomen dan obilježava se diljem Europe 23. kolovoza kada se civilizirani svijet klanja svim žrtvama komunističkih, fašističkih, nacional-socijalističkih i svih drugih totalitarnih sustava, a u našoj se Domovini posebice sjećamo domoljuba čija je žrtva ugrađena u temelje slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Ovo je prigoda za istaknuti kako je Gradsko vijeće jednoglasno donijelo deklaraciju o ekshumaciji posmrtnih ostatak nedužnih žrtava koje su ovdje likvidirane i pobacane u masovne grobnice na prostoru od groblja prema Gradskoj sportskoj dvorani i Gimnaziji. Prošle su vlasti kao vrhunac poniženja žrtava ovdje čak sagradile i WC, što je velika civilizacijska sramota. U dogovoru s Gospićko-senjskom biskupijom i Uredom za zatočene i nestale RH izvršit će se iskapanja posmrtnih ostataka, a nakon toga će ti ostaci biti položeni u spomen-kosturnicu, gdje će se izgraditi i kapelica. Prilikom zahvata u ovom prostoru pronađene su kosti mnogih žrtava, a prema izjavama svjedoka riječ je o nekoliko stotina ubijenih. Nažalost, to nije konačna brojka jer se u okolici Gospića nalaze mnoge masovne grobnice iz vremena komunističke vladavine, rekao je gradonačelnik Krmpotić i zahvalio se mladim sugrađanima koji svojim dolaskom pokazuju poštovanje prema žrtvama i na taj način uče povijest o svom gradu.

H. J.

Nastavak ispod oglasa