Moto klub Veterani Croatia, organizira moto defile „Jaši do zida“ u kojem se prikuplja spomen kamenje za izgradnju Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je do sad prikupljeno oko dvije stotine spomen kamenja. U mjestima masovnih i individualnih hrvatskih grobišta izrađuje se spomen kamenje koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda.
Tako su i članovi slavonskih moto klubova MK Kune Osijek, MK Đakovo i MKVC Istočna Hrvatska sudjelovali 28. kolovoza 2015. u proslavi i svečanoj povorci povodom Dana hrvatskih mučenika u Udbini te su tom prilikom donijeli i posvetili spomen kamenje pod imenom „ SAJMIŠTE I BOROVO NASELJE 1991,Vukovar, „STRADALOJ DJECI U DOMOVINSKOM RATU 1992, Slavonski Brod“ i „PISAK 1945, Općina Đakovo“. Spomen kamenje biti će dio Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika. Na putu do Udbine, zapalili su svijeće na spomeniku prvom Hrvatskom branitelju Josipu Joviću na Plitvičkim jezerima.
U sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika osim Spomen kamenja blagoslovljen je i oltarni reljef pod imenom “Slava hrvatskih mučenika” autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja – Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.

– Ovom prilikom želimo se zahvaliti tvrtki Crodux derivati dva d.o.o. Zagreb i Ukop d.o.o. Osijek koji su omogućili da ovaj spomen kamen „SAJMIŠTE I BOROVO NASELJE 1991“ bude dio Zida sjećanja i time doprinijeli da jedan dio stradanja hrvatskih branitelja bude sastavni dio Zida sjećanja u Crkvi hrvatskih mučenika te da se istina o patnji i žrtvi Vukovarskih branitelja nikad ne zaboravi.- navodi Božidar Vrselja, predsjednik MK Kune Osijek.

– Na području Općine Đakovo koliko je poznato ima 48 grobišta . Ovo je treći spomen kamen koji smo donijeli u Udbinu da se ugradi i bude sastavni dio Zida sjećanja. Samu tradiciju nastavljamo dok ne bude svih 48 imena grobišta „upisano“ u Zid sjećanja. -navodi Miroslav Lasić-Ćis, predsjednik MK Đakovo.

– Jedna od dužnosti i misija kako MKVC iz Slavonskog Broda, tako i MK Đakovo iz Đakova i MK Kune iz Osijeka je očuvanje sjećanja na sve žrtve hrvatskog naroda ugrađene u njenu daljnju i bližu povijest. Ujedno, cilj ovog moto defilea i sličnih projekata koje provodimo kao moto klubovi je očuvanje hrvatske povijesti, zaštita dostojanstva, časti i ugleda Domovinskog rata, ugled pripadnika svih postrojbi i civilnog stradanja radi promicanja i održavanja ratnog identiteta te sprječavanje zaborava njihovog doprinosa u obrani i oslobađanju Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Ujedno, želimo poticati mlađe generacija da slijede naš primjer i poštuju trajne vrijednosti ljubavi prema svom narodu, vjeri i domovini.- navodi Mirko Đurđević-Miki, predsjednik MKVC Istočna Hrvatska.

S.S.