Spomen na tragediju u Bilaju

Na pružnom prijelazu Bilaj dogodila se 28. rujna 1983. godine najtragičnija prometna nesreća ikada zabilježena na tome području. U jutarnjim satima vlak je u punoj brzini udario na pružnom prijelazu u autobus krcat putnicima, većinom učenicima gospićkih srednjih škola. O snazi sudara dovoljno govori podatak da je vlak raznio tijela unesrećenih i dijelove autobusa oko 800 metara od mjesta udesa. Gotovo na licu mjesta poginulo je 25 osoba, 26. preminula bila je Mica Zoroja (20), vrsna studentica Strojarskog fakulteta u Zagrebu koja se u zagrebačkom KBC-u borila za život sedam dana.

U središtu Gospića je nakon tri dana održana komemoracija odakle su na posljednji počinak ispraćeni učenici srednjih škola. Bio je to dan kada je cijela Lika  plakala.

Nastavak ispod oglasa

Inicijativu za dostojnim obilježavanjem mjesta ove tragediju pokrenuli su mještani Bilaja. Najuporniji su bili Stanko Šimunić i Ivica Prša iz Mjesnog odbora Bilaj, a cijeli je projekt pokrenut prije gotovo pet godina. Sada ga je financijski pokrio Grad Gospić, uz angažman poduzeća „Komunalac“ čiji su djelatnici postavili ovo spomen obilježje.

M.S.