U prostorijama Interventne jedinice policije Policijske uprave ličko-senjske u četvrtak je svečano otkriven spomen zid Posebne i Specijalne jedinice policije 1991.-2001.
Posebna jedinica policije osnovana je 1. travnja 1991. godine, dan nakon „krvavog Uskrsa“ na Plitvicama, te je po svom osnutku brojila 220 pripadnika raspoređenih na područje Perušića i Sinca, a sačinjavali su je mladi hrvatski policajci koji su nakon prvih demokratskih izbora i pobune srpskog stanovništva hrabro stali u obranu Hrvatske, za koju su dali ono najvrednije – svoj život. Njihova hrabrost, odanost, njihovo stradanje, njihovi životi, kao trajni zalog, položen na oltar Domovine doprinijeli su ostvarenju stoljetnoga sna hrvatskoga naroda za vlastitom državom.
Svečanom otkrivanju zida prisustvovali su prvi zapovjednik Posebne jedinice policije Nikola Pemper, njegov nasljednik Miroslav Cindrić koji je preuzeo zapovjedništvo nakon što je gospodin Pemper zarobljen od strane paravojnih formacija, Ivan Dasović, u to vrijeme načelnik Policijske uprave ličko-senjske, te načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar sa suradnicima.
„Iznimna mi je čast što se danas ovdje u sklopu aktivnosti vezanih uz Dan policije i našeg zaštitnika Svetog Mihovila, a koje provodi policijska uprava nalazim u trenutku kada ćemo jednu hvale vrijednu inicijativu sadašnjeg zapovjednika Interventne policije Maria Dasovića i njegovih suradnika pretvoriti u stvarni trenutak.
Naravno da se je teško odužiti radnim kolegama i prijateljima s kojima smo u najtežim trenutcima za RH, a to su devedesete godine prošlog stoljeća dijeli dobri i zlo policijskog poziva od kojih značajan broj nije više među nama, ali ono što u miru možemo učinit jest očuvanje trajnog spomena na trenutke kada su ustrojavane policijske jedince diljem Republike Hrvatske pa tako i na području Like“ rekao je danas načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar.
Također je naglasio: „Spomen zid koji ćemo za koji trenutak otkriti nastao je uz pomoć već spomenutih zapovjednika, te svesrdnu pomoć još aktivnih kolega u interventnoj jedinici policije, i biti će trajni spomen svim budućim naraštajima hrvatskih policajaca koji će biti ili jesu zaposlenici Ministarstva unutarnjih poslova na ljudske i profesionalne vrijednosti naših pripadnika Posebne jedinice policije i Specijalne jedinice policije Tigar.“
Potom je policijski kapelan kapelanije Sveti hrvatski mučenici Ivan Blaževac blagoslovio spomen zid.
LO/PULS