GOSPIĆ- Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke-Liberalni demokrati održala je danas konferenciju za novinare. U uvodnom dijelu pressice predsjednik Županijske organizacije HNS-a Stjepan Ćaćić govorio je o aktualnoj političkoj situaciji na lokalnoj razini, pri čemu se požalio na činjenicu kako „u Županijskom odboru za branitelje sjedi Marijan Kustić, koji nije hrvatski branitelj“. Ćaćić se također izrazio negodovanje jer je Grad Gospić još 2013. godine najavio novčanu nagradu za jedan sportski klub iz Ličkog Osika, ali do danas ta nagrada nije dodijeljena. Riječi župana Milana Kolića izrečene u jednom intervjuu o „crvenom predsjedniku i crvenoj Vladi“ Ćaćić smatra neprimjerenima.
Saborska zastupnica HNS-a Vesna Sabolić je kao članica Saborskog odbora za pravosuđe govorila o reformi pravosuđa. Pri tome je ustvrdila kako sadašnji model spore pravde i nije pravda.
-Ne možemo si dopustiti da neki manji sudski spor traje 2-3 godine. Reforma pravosuđa mora se pozitivno odraziti na reformu cijeloga društva. Dug je put do prave reorganizacije, ali s time treba započeti. Kada od 1. travnja započne u praksi ova reforma, s radom će prestati 43 Općinska suda, a od 1. srpnja i 39 prekršajnih sudova. RH se dijeli na 15 pravosudnih područja, 24 Općinska suda i 22 prekršajna suda. Odmah treba reći da temeljna ljudska prava građana na pravo i pravdu, na sudove, neće biti uskraćena. Na području svake županije ovim se ustanovljava po jedan Općinski i jedan Prekršajni sud, a sjedišta su u sjedištima županija. Sadašnje stanje u hrvatskom pravosuđu nije dobro i mislim da mnogi građani dijele ovo mišljenje. Pri tome je sporost sudova jedan od najvećih problema. Imamo i neujednačenu sudsku praksu pa se za istovjetni slučaj na dva suda donose dvije potpuno suprotne odluke. Na ovaj način imamo evidentan gubitak građana u pravnu državu. Problem je i u tome što imamo i neujednačenu opterećenost sudaca. Neki jedva da rade, dok su drugi pretrpani poslom. Pravda i pravednost temeljne su ljudske potrebe i bez njih nema dostojanstva, niti pojedinca, niti društvene zajednice. Ponovit ću da je spora pravda zapravo nepravda. Ovo su bile polazne činjenice za reformu hrvatskog pravosuđa, zaključila je saborska zastupnica Vesna Sabolić. Njezin kolega Stjepan Ćaćić najavio kako će narednih mjeseci ŽO HNS-a učestalije organizirati konferencije za novinare na kojima će sudjelovati saborski zastupnici, kao i članovi nekoliko povjerenstva.

M. S.