Sprema li nam se skora invazija ilegalnih migranata?

0

Vlasti u BiH su barem u nekim svojim naumima usojele: migranti se ondje osjećaju kao kod kuće! Kako drukčije protumačiti nesputano i nekontrolirano kretanje tom državom gotovo 2 000 ilegalnih migranata koji bez valjanih dokumenata zadnjih dana opet stižu u Unsko-sanski kanton i naseljavaju se u Bihać i Veliku Kladušu. Budući su tamošnji smještajni kapaciteti popunjeni, opet su na rasporedu scenariji s upadima u nenastanjene kuće, ili iznajmljivanje praznih kuća. Potvrdiio je to jučer ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić na prvom ovogodišnjem sastanku operativne grupe za situaciju s migrantima. Kako je rekao  na područje ovog kantona u nepunih mjesec dana 2020. godine stiglo više od 1.800 migranata, a taj se broj stalno povećava.

– Svakodnevno pratimo priliv migranata pa tako ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH. Trenutno u ovdašnjim privremenim prihvatnim centrima boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima, potvrdio je ministar Kljajić.

Oglas

Nakon gašenja nehumanog kampa Vučjak migranti kao da su unatrag dva mjeseca  prikupljali snagu i novac da bi se opet približili granici s Hrvatskom. Čekaju se malo topliji dani da bi ilegalni migranti nahrupili u Hrvatsku, suprotno prvotnim uvjeravanjima službenog Sarajeva kako je „sve pod kontrolom“. Teško da je bilo što pod kontrolom kada kroz „šupljikavu“ granicu te države i dalje po jedan granični policajac čuva 25 km granice.

Na sastanku Vlade UNS kantona istaknuto je kako se očekuje završetak radova na pripremi migracijskog centra Blažuj u Sarajevu ne bi li se pokušala dodatno rasteretiti situacija u Unsko-sanskom kantonu. Migranti to znaju, ali se ipak iz Sarajeva svakodnevno slijeva na stotine ljudi kako bi dolaskom u Bihać i okolicu „stali u prvi red skore proljetne invazije“, tvrde tamošnji mediji. Vlasti u BiH uvjeravaju javnost kako je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala prema granici RH.

– Moramo biti maksimalno spremni jer pretpostavljamo što nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen, riječi su premijera Ružnića.

Unatoč uvjeravanjima kako je migrantska kriza u našem susjedstvu „pod kontrolom“, prije bi se reklo kako je sve spremno za novi, još crnji scenarij. To potvrđuju i naši kolege iz Bihaća tvrdeći kako se grad opet puni ilegalcima kao u vrijeme kada je ilegalni Vučjak bio crna točka na zemljovidu Europe.

M.S.