Srbija će morati izručiti Hrvatskoj ratne zločince?

Od početka ruske invazije na Ukrajinu iz EU svakodnevno stižu opomene Srbiji vezano uz osudu ove bezumne agresije koja se sve više očituje na ubojstva nedužnih civila od strane ruskih vojnika. Narativ ove priče je da je i sam srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić priznao kako njegovom političkom establišmentu ne pomaže ni činjenica kako je agresija osuđena, ali njegova država iz „bratske Rusije“ i dalje dobiva vrlo jeftini plin. Sjedenje na dvije stolice od strane srbijanskog vodstva nije novost, ali da bi smirio pritiske od strane EU Vučić ovih dana opetovano izjavljuje kako je Srbija „nepokolebljivo na putu ka Europi“.
To znači da jednoga dana kada postane članica EU-a, Srbija morati provoditi Zakone i civilizacijske stečevine te asocijacije. Jedna od tih stečevina kaže kako ratni zločini ne zastarijevaju, dok će RH tada od Srbije moći zatražiti izručenje i procesuiranje svih ratnih zločinaca kojima je Srbija podijelila stanove i ratne mirovine. I danas se u hrvatskim medijima povremeno objavi vijest o nekom ratnom zločinu koji je pred hrvatskim sudovima fiktivno procesuiran, ali su zločinci nedostupni hrvatskom pravosuđu. Ti su zločinci doslovno ubijali i palili po Hrvatskoj od Vukovara do Dubrovnika.

Svrstani u pijane horde „srpskih dobrovoljaca“, JNA ili četničkih bandi u ratu se nisu pretjerano osvrtali na Ženevsku konvenciju ili ljudskost, što je iza njihovog ratnog zločina ostavilo desetak tisuća masakriranih hrvatskih civila i vojnika. Tadašnja državna uprava Srbije dopustila je osnivanje konc-logora za Hrvate, torture, premlaćivanja i ubijanja ratnih zarobljenika.

Prilikom ulaska RH u Europsku uniju tražili su se nepostojeći topnički dnevnici iz operacije „Oluja“. Samo u slučaju Vukovara, Škabrnje, Voćina ili Široke Kule iz Srbije bi prema Hrvatskoj trebalo krenuti nekoliko željezničkih kompozicija krcatih ratnim zločincima. Naravno, ako svi mi doživimo takvu situaciju. U slučaju Hrvatske pravda je (pre) spora, ali nadajmo se ipak dostižna. U svakom slučaju predstoji im bolno suočavanje s prošlošću i rušenje lažnih mitova o pravičnoj naciji krcatoj junacima koje naši susjedi upravo obožavaju.

L. O.