Srednjoškolci u projektu PRO PO LI

Učešće mladih u poduzetničkim aktivnostima u RH je na začelju EU tako da je nužno poticati poduzetništvo odnosno obrtništvo među srednjoškolcima kao oblik (samo)zapošljavanja. Ciljana skupina PRO-PO-LI su učenici svih 5 srednjih škola u LSŽ, njihove obitelji, kao i šira zajednica. PRO-PO-LI kroz svoj program kreira „Program srednjoškolskih ambasadora/ica poduzetništva – PSAP“ u LSŽ. Tako će 10 mladih ambasadora/ica kroz natjecanje, mentorstva i provođenje kampanje promovirati poduzetničku kulturu među vršnjacima i u javnosti. Nakon završetka projekta, PSAP će se moći prenijeti na druge županije u RH i šire.
A da su mladi srednjoškolci pošteno zapeli u projektu dokaz su i predstavljanja svojih poduzetničkih ideja među svojim vršnjacima u svojim srednjim školama.
Nakon završene četverodnevne edukacije u Novalji na otoku Pagu u kojem su od stručnih osoba učili kako doći do ostvarenja svojih poduzetničkih ideja , odlučili su i potaknuti svoje vršnjake da razmišljaju kao poduzetnici.
Nakon što su njih 5 odabranih iz srednje škole Otočac sa svojom mentoricom predstavili su svoje poduzetničke ideje u svojoj školi, a u utorak su predstavljanje svojih poduzetničkih ideja predstavili i 5 predstavnika srednje škole u Korenici.
Prezentaciju projekta su proveli učenici sudionici projekta i njihova mentorica. Gosti su bili direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Plitvička jezera gđa Maja Šikić i voditelj ispostave Ureda državne uprave za gospodarstvo Emir Merdić.
Projekt Propoli je tematski povezan s projektom „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ čija je voditeljica također prisustvovala prezentaciji. Prezentaciji su nazočili ravnatelj prof. Šimo Pavlović, nastavnici i učenici SŠ Plitvička jezera.
Projekt Pro PO LI je dobio puno pohvala, a što je najvažnije, drugim učenicima se prenosi ideja o poduzetništvu kao načinu zapošljavanja. Nakon prezentacije organizirano je druženje uz zakusku, koju su u školskom praktikumu, pripremili učenici zanimanja konobar i kuhar sa svojim nastavnicima, rekla je mentorica Marijana Furlan prof.
Ovo je dokaz da je projekt PRO PO LI jako dobro prihvaćen kod srednjoškolaca u LSŽ-i, a kako je ovo i pilot projekt vjerujem da će naši srednjoškolski ambasadori poduzetništva biti primjer i u drugim županijama u kojima ćemo provoditi sličan projekt rekla je menadžerica projekta Dragica Rogić.
Dražen Prša