Božić je rođendan Isusa Krista. Uz Uskrs to je glavni kršćanski blagdan, a proglašava da je Sin Božji postao čovjekom: radi nas ljudi i radi našega spasenja siđe s nebesa i utjelovi se. Tim riječima staro kršćansko vjerovanje ispovijeda tu istinu vjere, a Novi Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje i danas dvijetisućljetnu vjeru Crkve da je Isus iz Nazareta začet po Duhu Svetom i rođen od Marije Djevice. Dogodilo se to u punini vremena, u vrijeme rimskog cara Augusta, u Betlehemu judejskom. Postao je jedan od ljudi, njima u svemu sličan osim u grijehu, naš povijesni drug i suputnik.

Blagdan Božića je stoga priznavanje Isusovog božanstva i čovještva, ali i prvi susret s njime, s njegovim cjelovitim otajstvom. Božić kao ime za taj blagdan ima osobitu ljepotu, čar i osobitu povijest. Pruža poruku o Bogu, ali isto tako poruku o čovjeku. Te dvije poruke su osnova poruke o miru. U božićnom svetkovanju i čestitanju te poruke dolaze do izražaja i Božiću daju osobitu intimnost i značenje obiteljskog blagdana.

Iako je božićno slavljenje utemeljeno na biblijskom Božiću i zato svojina svih kršćanskih naroda, u Hrvata je toliko istaknuto da se opravdano govori o hrvatskom Božiću, i to osobito zbog pučkih običaja, posebice jaslica, božićnog žita i drvca i narodnih božićnih pjesama.

Blagdan Božića slavi se jedan dan, ali je blagdanovanje prošireno na pripravu i produženo svetkovanje. Božiću prethode i zatim ga slijede dani osobitog slavljenja. Svi oni čine osobit božićni krug svetkovanja koji počinje adventom — osobito zornicama i danas adventskim vijencem — preko Badnjaka stiže do Božića pa zatim Nove Godine i blagdana Bogojavljenja ili Svetih Triju kraljeva i koledanjem s blagoslovom kuća i stanova.

Potrebno je upozoriti na pojavu koja ugrožava istinsko božićevanje danas, a to je komercijalizacija blagdana. Valja izbjeći potrošački odnos prema blagdanima, tj. podređivanje sve božićne priprave trgovini. Vrijeme je da suvremeni vjernici ispravno moderniziraju folklor Božića. Pred nama je i izazov i zadatak: u svjetlu Božića, zauzimajući se za opće ljudske vrednote.

Drage naše čitateljice i čitatelji, od srca vam želimo svako dobro i ovoga Božića. Iako život nije bajka, današnji bi dan trebao biti. Zato, manite brige (bit će vremena za njih), zagrlite najmilije, smijte se, ljubite, volite… budite zajedno i budite sretni.

Nisu sjajne i skupe krpice ono što se nosi, nosi se toplina i osmijeh, razumijevanje i ljubav. Okitimo se zajedno time, i ovoga Božića i svakog dana.

Ekipa portala Lika Online želi vam sve najbolje.

Lo/hj