„Srna“ zaplovila Kozjakom

-

PLITVIČKA JEZERA – Skromnom svečanošću i probnom vožnjom novim elektro-brodom, u NP Plitvička jezera označen je još jedan uspjeh. Uz v.d. ravnateljicu Nataliju Božičević i njezine suradnike svečanost je uveličao Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode i njegov pomoćnik Nenad Strizrep. Govoreći o važnosti novog broja ravnateljica Natalija Božičević je istaknula nekoliko podataka.

-U našoj floti elektro-brodova trenutno imamo 5 brodova kapaciteta do 50 osoba i dva broda koji prevoze do 100 osoba. Novi brod također može prevesti do 100 osoba, zove se „Srna“ i osmi je brod naše flote. Brod je stajao milijun i 170 tisuća kuna, a izgrađen je u Zagrebu. Zbog sve većeg broja

Nastavak ispod oglasa
v.d ravnateljica
v.d ravnateljica Natalija Božičević

posjetitelja, kao i potrebe većih kapaciteta naših brodova na jezeru Kozjak, ovaj broj znači manje čekanja posjetitelja i rasterećenje dosadašnjih prijevoznih kapaciteta, rekla je v.d. ravnateljica Natalija Božičević. Ministar Zmajilović u svojem se obraćanju novinarima osvrnuo na brojna ulaganja njegovog resora, kao odgovor na nove izazove i stroge EU standarde pri zaštiti prirode.

Ministar Mihael Zmajlović
Ministar Mihael Zmajlović

-Nacionalni parkovi i Parkovi prirode jedna su od naših najvećih bogatstava. Zato je važno da ih, osim zaštite tih prostora, stavimo u funkciju razvoja. Zato treba ulagati, posebno u infrastrukturu koja će olakšati pristup posjetiteljima, a da pri tome ne ugrozimo biološku posebnost tih prostora. Zato je ova investicija našeg ministarstva posebno važna. U protekle dvije godine smo u zaštićena područja uložili 115 milijuna kuna. U tekućoj godini ta će ulaganja prijeći 120 milijuna kuna, a do 2020. godine preko 800 milijuna kuna, pri čemu će veći dio sredstava doći iz EU-fondova. Kroz poveznicu naših parkova stvaramo jedan novi identitet Hrvatske, a s time i veći broj posjetitelja. To je važno i u gospodarskom smislu jer se ispostavilo da su naši parkovi pomalo i „otporni“ na krizu. Zato je novi brod važna investicija jer će dodatno pospješiti i olakšati obilazak NP Plitvička jezera, a posjetitelja učiniti još zadovoljnijima, kazao je ministar Zmajilović. Brod, posadu i sve koji na“Srni“ budu plovili blagoslovio je vlč. Josip Štefančić.
Iako je konac travnja scene na glavnom pristaništu na Kozjaku pomalo podsjećaju na špicu sezone. Istina, broj posjetitelja je manji, ali kolone gostiju prema jezerima i natrag govore kako će turistička predsezona na Plitvicama ponovno biti u znaku rekorda. Ne treba posebno isticati kako među posjetiteljima i ovoga proljeća dominiraju gosti iz Japana i ostalih dalekoistočnih zemalja.

M. S.