Foto: Lika online

Pred nama je još jedan toplinski val čiji će vrhunac biti danas na kopnu, dok će vrućina na moru još potrajati i vrhunac dosegnuti sredinom tjedna. U ponedjeljak će utjecaj ogranka azorske anticiklone postupno slabjeti, dok će po visini pritjecati osjetno topliji zrak, javlja HRT.

Stoga će početak novog tjedna na istoku zemlje proteći uz pretežno sunčano vrijeme. Noć i jutro još će biti razmjerno svježiji, ali će danju uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar najviša dnevna temperatura biti između 33 i 36°C.

U središnjim krajevima još toplije, uz najvišu temperaturu od 34 do 37°C. Jutro će ipak biti razmjerno ugodno uz temperaturu između 17 i 20°C. Prevladavat će sunčano, poslijepodne uz slab do umjeren razvoj oblaka. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni.

Pretežno sunčano bit će i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Noć i jutro u gorju i unutrašnjosti Istre također ugodni uz temperaturu od 14 do 17°C, na moru toplije, od 21 do 23°C. Danju uglavnom vruće uz temperaturu od 29 do 34°C.

Sunčano će biti u Dalmaciji uz najvišu temperaturu u njezinoj unutrašnjosti, oko 36°C, dok će na obali i otocima biti od 32 do 35°C. Vjetar uglavnom slab do umjeren jugozapadni i zapadni uz malo valovito more.

I na jugu slično – sunčano i vruće uz toplu, na širem dubrovačkom području i vrlo toplu noć. Osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura oko 25°°C. Danju će puhati slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni vjetar.

U utorak će na zapadu biti već više oblaka, a krajem dana i u noći na srijedu lokalno će biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih. U srijedu nakon tople noći vrućina će ipak popustiti, a u četvrtak valja ponovno računati na moguće pljuskove.

Na Jadranu sljedećih dana pretežno sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće. Pritom će i noći biti tople, ponegdje i vrlo tople. U četvrtak će i na Jadranu vrućina popustiti, a nije isključeno da na sjevernom Jadranu bude i ponekog pljuska. Potkraj utorka će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u srijedu pojačati.

Dakle, srpanj će početi s vrućim i vrlo vrućim vremenom. Lipanj je, prema još neslužbenim podacima, posvuda bio za 3 do 4°C topliji od prosjeka, a količina kiša bila je neravnomjerno raspoređena. Više kiše u odnosu na prosjek bilo je ponegdje na istoku zemlje, a osjetno manje na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije.

L.O./DHMZ