Srpski krijumčar osumnjičen i za pokušaj ubojstva policajaca

Krijumčara ljudi koji je u srijedu kod Donjeg Srba pobjegao od policajaca, zadarska policija osumnjičila je za pokušaj teškog ubojstva policajaca i krijumčarenje osoba.

Osumnjičeni 59-godišnji srbijanski državljanin uhićen je u petak poslijepodne na području Srba, nakon što se, kako se sumnja, dan i pol skrivao u šumi u pograničnom području.

Terete ga da se u srijedu oko 22 sata, upravljajaući kombi vozilom austrijskih oznaka, u dva navrata oglušio na upozorenja policije da se radi kontrole zaustavi i potom u predjelu Raštele, izbjegavajući blokadni punkt i bez namjere zaustavljanja, vozilo usmjerio prema policijskim službenicima.

Osumnjičeni je bijegom od policije namjeravao prikriti da u tovarnom prostoru, u neljudskim i ponižavajućim uvjetima prevozi 30 migranata iz Iraka i Afganistana koje je uz novčanu naknadu trebao prevesti na područje uz granicu s Italijom, utvrdila je zadarska policija.

Uz kaznenu prijavu za protuzakonito ulaženje, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma i teškog ubojstva u pokušaju osumnjičeni je zu subotu prepraćen pritvorskom nadzorniku karlovačke policije.

Među migrantima bilo je i djece, a dvoje dvanaestogodišnjaka je u policijskom postupanju ranjeno vatrenim oružjem, nakon što vozač nije poslušao tri prethodne naredbe da zaustaviti vozilo. Stao je tek kada je zapucano, iskočio iz vozila i pobjegao.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je izjavio, komentirajući slučaj hvatanja ilegalnih migranata na području Donjeg Srba i ranjavanja dvoje djece, da su policijski službenici postupili opravdano, u skladu sa zakonom, jer su se nalazili u situaciji koja je prijetila njihovim životima, a sukladno pravilima struke i hrvatskim zakonima u takvim situacijama dopuštena je uporaba vatrenog oružja. (Nacionalno)