U Općini Plitvička jezera, mjestu Korenica, u iznimno kratkom vremenskom roku „nikla“ je stambena zgrada za 29 obitelji (srpske nacionalnosti) sa područja Općine Plitvička jezera. To je u stvari realizacija prvog projekta stambenog zbrinjavanja u Hrvatskoj koji se provodi u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP).

Hrvatska je prva zemlja partner u regiji kojoj su odobrena i uplaćena financijska sredstva iz fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u svibnju 2014. godine, čime je pokrenut postupak realizacije prvog projekta – izgradnje više stambene zgrade za 29 obitelji u Korenici.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna eura, od čega 25 posto financira Hrvatska, a ostatak donatori kroz Fond regionalnog programa. Kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja planira se osigurati trajna stambena rješenja za 74.000 osoba odnosno 27.000 obitelji u pet godina, za što je potrebno 584 milijuna eura. U Hrvatskoj se planira stambeno zbrinuti 3.541 obitelj odnosno 8.529 ljudi, za što je potrebno 119,7 milijuna eura.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP) zajednička je inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije utemeljena zajedničkom deklaracijom koju su potpisali ministri vanjskih poslova zemalja partnera u Beogradu 2011.

Programom upravlja Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) pri kojoj je osnovan i Fond regionalnog programa kroz koji se donatorska sredstva alociraju partnerskim državama. Udio Hrvatske u provedbi projekata iznosi 25 posto.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu 24. travnja 2012. međunarodna zajednica obećala je 261 milijuna eura za taj program, od čega je EU obećao 230 milijuna, a preostalih 31 milijuna obećalo je 13 zemalja: SAD, Norveška, Njemačka, Italija, Švicarska, Danska, Turska, Luksemburg, Cipar, Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Skupština donatora RHP-a odobrila je 2013. ukupno 12 projekata u četiri partnerske zemlje, za što će one dobiti više od 61 milijun eura. Hrvatskoj je od tog iznosa namijenjeno 11,6 milijuna eura, BiH 14,7 milijuna, Crnoj Gori 10,1 milijuna, a Srbiji 24,5 milijuna eura.

Tijekom 2014  godine započela je provedba prva četiri projekta, a početkom gradnje u Korenici Hrvatska je po tome prva među zemljama partnerima. Do sada je odabrano više od polovice korisnika  za četiri projekta odnosno oko 250 obitelji.

Dražen Prša