Foto: Nikola Mraović

Stožer za obranu od poplava Grada Gospića večer provodi na terenu, baš kao i sve službe za žurna djelovanja. Bila bi to najjezgrovitija definicija mnoštva aktivnosti koje je uzrokovala jaka kiša koja ne prestaje padati. U Centar 112 stiglo je tijekom večeri sa srijede na četvrtak 20-ak poziva građana kojima je voda ugrozila imovinu. Sinoć je najkritičnije bilo u nižem dijelu Ulice 118. brigade ZNG u samom Gospiću. „Na naplatu“ je došao višegodišnji nemar Hrvatskih voda (ili kronično nema novca?) pa vegetacijom zarasli odvodni kanali nisu mogli gutati velike količine oborina. Još se netko pri tome dosjetio i sagradio betonski zid na svojem imanju, pa se voda enormno podigla i ugrozila 5 domaćinstava. Odmah po dojavi na lice mjesta stigla JVP Gospić predvođena zapovjednikom Milom Asićem. Pumpe su neprestano radile, vatrogasci su se „kupali“ u kombinaciji znoja i kiše, ali se protiv prirode nije moglo. Sagrađeni su i „zečji nasipi“ ne bi li se barem djelomično ublažile posljedice poplave. Na terenu si bili članovi Stožera za zaštitu od poplava Grada Gospića predvođeni predsjednikom Ivanom Biljanom.
-Moram reći kako je koordinacija svih službi i sudionika zaštite i spašavanja odlična. Vatrogasci stalno obilaze teren, GSS-stanica Gospić također. U pripravnosti su sve službe za žurna djelovanja. Imamo nekoliko kritičnih točaka u Ličkom Novom, a iz Žabice se preko Zdunić Varoši ne može proći automobilima. I tamo smo obišli nekoliko domaćinstava kojima je voda ušla u podrume. U objektu Lika-cesta na stočnoj tržnici organizirali smo punjenje vreća s pijeskom za gradnju nasipa. Tu su se stavili na raspolaganje članovi Civilne zaštite, djelatnici Lika-cesta, Usluge i Komunalca, naglašava Ivan Biljan.
Voditelj GSS-a, Stanice Gospić Joso Brozičević ističe kako je u pripremi dežurni tim, a pripremljen je i se čamac koji će se staviti na raspolaganje žiteljima naselja Podastrana koje je već sada opkoljeno vodom sa tri strane. Tu je i pročelnik PUZS Gospić Joso Živković koji, ovisno o potrebi, uskače u sve radove na terenu. Sreća u nesreći što je kiša započela padati u vrijeme kada je vodostaj rijeke Like razmjerno nizak pa će njezino korito i jezero Kruščica progutati veći dio oborinskih voda. Najveća opasnost ipak vreba od nepredvidivog potoka Tisovac u Donjim Pazarišta koji se danas u svega nekoliko sati iz malog potočića prometnuo u snažnu bujicu. Dok realiziramo ovaj tekst kiša neprestano pada, pa će svi sudionici ove priče o spašavanju zacijelo imati besanu noć

H.J./N.Mraović