Stanje sigurnosti u našoj županiji je ipak dobro?!?

Foto: Ilustracija

Prije nepunih tjedan dana župan ličko-senjski dr. Darko Milinović bio je domaćin sastanka s prvim čovjekom Policijske uprave Josipom Biljanom. Sastanak je imao samo jednu točku dnevnoga reda koja se odnosila na migrantsku krizu i glasine kako su grupe migranata provaljivale po Gospiću i boravile u središtu grada. Načelnik Biljan je umirivao javnost kako ništa od toga nije istina jer se, po njegovim saznanjima, sve svodilo na dezinformacije pa je sigurnosna situacija u Ličko-senjskoj županiji dobra. Tek koji dan nakon ovog sastanka u Senju je pronađen BMW ukraden u Metkoviću. Migranti nisu znali kako otvoriti spremnik za gorivo pa su nakon prevaljenih 400-tinjak kilometara ostali bez benzina i napustili ukradeno vozilo. Protekloga vikenda provaljena je jedna vikendica u Plitivica Selu gdje su lopovi ukrali samo hranu i odjeću. Skupu tehniku, kućanske aparate i alat nisu dirali.

Kao „šlag na tortu“ informacija po kojima je na ovim prostorima migrantska kriza ipak uzela maha je zadnji slučaj iz okolice Široke Kule. Ondje je nedaleko od glavne ceste pronađeno napušteno migrantsko naselje puno improviziranih nastambi, mnoštvom plastične ambalaže i limenki od konzervi. Sve ovo se ipak događa u Ličko-senjskoj županiji gdje je stanje sigurnosti navodno dobro. Liberalno orijentirani mediji u RH na sve načine nastoje umiriti  javnost floskulama o teškom stanju na prostorima iz kojih migranti dolaze. Zaboravljaju pri tome da u Indiji, Jordanu, Somaliji, Pakistanu i Iranu nema ratnih djelovanja.

Nastavak ispod oglasa

Ukoliko bi bilo koji građanin RH ilegalno pokušao ući u neku državu bit će  odmah uhićen, zadržan u pritvoru do 30 dana, naplatit će mu se globa i „šupirati“ odakle je došao. Ilegalni migranti u Hrvatskoj imaju ponešto drukčiji status. Zašto su „jednakiji“ od nas  ostalih? Što se „iza brda valja“ nehotice je ovih dana ilustirala jedna 35-godišnja migrantica iz Sirije.

Već dvije godine sa suprugom i četvero djece živi u jednom paviljonu u Finskoj. Ne plaćaju smještaj, niti prehranu, a država im redovno isplaćuje socijalu. U Finsku su stigli bježeći od rata iako ga u selu i području  odakle su stigli na sjeveru Sirije nije niti bilo. Evo njezine izjave medijima:

-U Finskoj ima previše Finaca (?), ali nema veze. Zato nam je teško jer nas jeovdje malo. Čula sam se telefonom sa svojima jer će naši uskoro nagrnuti ovamo pa će nas svuda biti više. Tad će biti lakše i u Finskoj, govori gospođa čija obitelj dolazi iz sela  koje nikada nije imalo struju, telefon, vodovod niti kanalizaciju. Uz sve beneficije i pogodnosti koje sada uživaju Finska im ipak nije dovoljno dobra po njihovim kriterijima. Pametnome dosta.

M.S.