Stanje sigurnosti za I. polugodište 2013. godine

Maja Brozičević i Ante Podnar
Maja Brozičević i Ante Podnar
Maja Brozičević i Ante Podnar

GOSPIĆ – U prostorijama PU ličko-senjske održana je press konferencija na temu “Stanje sigurnosti za I. polugodište 2013. godine”. Načelnik Podnar sa suradnicima predstavio je medijima niz preventivnih aktivnosti koje su provedene u ovoj PU, a koje utječu na smanjenje protupravnih ponašanja te istovremeno  povećanju osjećaj sigurnosti kod građana.

Od aktivnosti izdvajamo instaliranje TV uređaja u prostorije šalter sale u PU s ciljem podizanja razine svijesti i savjetovanje građana,  edukacija učenicima pod nazivom „Ne diram, opasno je jer znam što je“ – upoznavanje s opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava, „Recimo ne požarima“ u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i „Apel građanima“ s ciljem podizanja razine svijesti kod građana kako bi se spriječile i umanjile štetne posljedice nesavjesnog spaljivanja. U suradnji s Vijećima za prevenciju održani su radni sastanci s ugostiteljima u svezi suzbijanja generatora nasilja među mladima, kao i akcija „Kako sigurno koristiti Internet i mobitel“ kojom prilikom su policijski službenici za maloljetničku delinkvenciju i kontakt policajci proveli predavanja učenicima 7. razreda OŠ  na području ove PU.

Nastavak ispod oglasa

Tijekom  I. polugodišta 2013. godine na području  PU ličko-senjske evidjentirano je 16,8% (366) manje kaznenih djela nego u istom razdoblju 2012. godine (440), dok  postupak ukupne razriješenosti kaznenih djela iznosi 55,73 %.

U strukturi kaznenih djela najbrojnija su kaznena djela imovinskog kriminaliteta kojih je evidentirano 232 što u odnosu na isto razdoblje 2012. godine (191) predstavlja povećanje za 21,46%.

U domeni kaznenog djela neovlaštene proizvodnja i prometa drogama u akcijama PU ličko-senjske obuhvaćene su tri osobe protiv kojih su nadležnom ODO u Gospiću podnešene kaznene prijave, a u policijskom  istraživanju zaplijenjene je droga marihuana,“speed” i hašiš.

L.O.