Stanje u Kosinju neodrživo

     PERUŠIĆ – Iako se voda donekle povukla čamci su i dalje jedino prijevozno sredstvo do Gornjeg Kosinja i okolnih sela. Najave konačnog rješenja dugotrajnog problema poplava vezani su uz  najavljenu izgradnju brane i HE „Kosinj 2“. To bi u konačnici značilo iseljavanje cijelog područja Gornjeg Kosinja, Podjelara, Šušnja i Mlakve. Pat pozicija traje  predugo pa se zbog toga u ovom dijelu Općine Perušić nije gradila nova infrastruktura, niti privatni objekti. Kosinjani su ogorčeni ovakvim stanjem i žele okončati agoniju. Stariji su žitelji protiv iseljavanja, mlađi žele nastaviti život negdje drugdje. Do danas nije provedena anketa, niti je netko meritoran iz HEP-a razgovarao  s tim ljudima. Načelnik Općine Perušić Ivan Turić također je nezadovoljan ovakvom situacijom.

  – Zatražio sam od HEP-a da narednog tjedna organiziraju sastanak s mještanima područja koje bi bilo poplavljeno izgradnjom nove brane, kaže načelnik Turić. Te ljude se ne može ignorirati, moraju biti obaviješteni o svemu, moraju biti pravilno obeštećeni ako se krene u realizaciju „Kosinja 2“. Priča se o  izgradnji brane, a nije gotovo niti studija utjecaja na okoliš. Imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni pa je pitanje  hoće li se priznati posjedovanje neke parcele koju su prije puno godina mještani međusobno  darovali, mijenjali ili prodavali. Netko tim ljudima treba pomoći i u  pravnom smislu. Gospić im je daleko, a riječ je o problemima za čije rješavanje treba pomoć struke. U razgovoru s mještanima doznao sam da bi se neki skrasili tek koji kilometar od mjesta gdje sada žive, dakle na području do kojega neće doseći razina budućeg akomulacijskog jezera. Drugi žele život nastaviti na području naše općine, treći negdje dalje. Svačije je pravo da život zasnuje gdje želi i gdje je to moguće. RH im u tom smislu mora izaći u susret, pošteno ih obeštetiti i pomoći im na svaki mogući način. Ovo traje 50 godina i nastavak ove agonije se ne može dopustiti. Dok se korektno ne urede odnosi prema žiteljima Gornjeg Kosinja  i okolice nitko ne bi smio sjediti skrštenih ruku, kazao nam je načelnik Ivan Turić.

Nastavak ispod oglasa

   Od kada traju poplave ne radi niti osnovna škola u Gornjem Kosinju. Iako je Stožer za obranu od poplava Općine Perušić organizirao prijevoz mještana čamcima djecu se ne prevozi do škole zbog bojazni da netko od njih ne padne u hladnu vodu čija je temperatura prije nekoliko dana iznosila jedva 7 stupnjeva C.

M. S.