Starinski mijeh, naslijeđe prošlosti

Po mnogim detaljima iz naših života osjeća se povratak u normalu nakon iscrpljujuće epidemije COVID-19. Odnijela nam je ta pošast previše života i donijela previše zla, gotovo da ćemo vremenske ere početi dijeliti na  „prije i nakon korone“.

Živost se ovih dana vratila i na gospićku tržnicu. Dakako da su voće i povrće uvijek na prvom mjestu, ali su nam se vratili i prodavači čiji se asortima uspoređuje sa starinskom izrekom „od igle do lokomotive. Ovo potonje ne iznosi se na tržnicu, dok igala ima. Među neobičnim predmetima našao se i jedan mijeh.

Nastavak ispod oglasa

U ispravnom je stanju i nudio se za male novce, a onako prašnjav kao da je godinama čamio na nečijem tavanu, u ostavi ili podrumu. U kojem je dijelu Hrvatske raspirivao vatru nitko nam nije znao pojasniti. Mijeh ukrašava mjedeni, zanimljivo stilizirani jedrenjak. Možda je graditelj ove naprave želio podsjetiti kako je mijeh bio namijenjen za neko plovilo, ili brodogradilište. 

U vrijeme mobilne komunikacije i elektro-automobila stari je mijeh ostao tehnički atavizam, kao limes između starinskog i modernog. Baš kao i brus za oštrenje kose, pegla na drveni ugljen, stap za pravljenje putra…

L.O.