Štete na usjevima

-
-

      KOSINJ – Zbog obilnih oborina koje nisu sustajale gotovo cijeloga ljeta, a pojačale  su se dolaskom jeseni, vodostaj rijeke Like u donjem dijelu Kosinjskog polja znatno je povećan i pod vodom su se našli mnogi usjevi. Tim povodom u uredu načelnika Općine Perušić Ivice Turića održan je jutros sastanak na kojem su bili župan Milan Kolić i njegov zamjenik Sanjin Rukavina, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, županijski  stručni savjetnik za poslove  obrambenih priprema Josip Rukavina i zamjenik načelnika Općine Perušić Drago Hećimović sa suradnicima.  Nakon kraćeg upoznavanja sa situacijom krenuli su  obilazak terena.

    Već smo naviknuti da za vrijeme obilnih oborina pod vodom nestane kosinjski most, a voda odsiječe Gornji Kosinj i okolna sela. Ovoga puta situacija je obrnuta. Na putu prema Donjem Kosinju, a posebice kod Rudinke, slike  su poražavajuće. Rijeka Lika izlila se iz korita i pod vodom su se našli usjevi od Rudinke i Svetog Ivana, sve do druge strane doline kod Lipovog polja. Ne mogu se vidjeti ponori, niti otvor tunela što vode Like odvodi podzemnim putem do Šumećice kod Otočca. Župan Kolić i načelnik Turić s najbližim suradnicima razgovarali su sa skupinom okupljenih mještana. Nije bilo teških riječi, samo gorčina i razočarenja ljudi kojima poplave gotovo svaku godinu uzimaju dijelove ljetine. Kako stvari sada stoje ova bi godina mogla biti rekordno loša. Najmlađi među okupljenima je Darko Glavaš. Obitelj mu živi u Rijeci, a on se u Kosinju prihvatio poljoprivrede.

Nastavak ispod oglasa

-Samo u umjetno gnojivo uložio sam oko 3 500 eura. Gdje je ostalo? Sjeme, zaštitna sredstva, gorivo, moj rad… Svako se jutro budim sa zebnjom i gledam je li moj krumpir poplavljen. Sada njivu niti ne vidim od vode. Ovim ljudima je nestalo sve. Svaki žitelj ovoga kraja nešto je posadio ili zasijao. Kad ste ovamo dolazili vidjeli ste njive kukuruza, ili bolje reći samo vrhove stabljika. Čak su i oni najstariji mještani nešto obradili. Štete su nam milijunske i pitamo se kako dalje. Svi govore o povratku mladih na selo. I ja sam jedan od tih, a kad se vratimo doživimo uglavnom razočarenja, rekao je Glavaš, dok su njegove riječ odreda svi potvrdili. U razgovor se uključio i Mladen Vodička, voditelj vodno gospodarskog sektora Hrvatskih voda za ovo područje. Rekao nam je kako su ljetos redovno očišćena dva stara ponora rijeke Like, ali količina vode je prevelika. Načelnik Općine Perušić Ivica Turić ne može sakriti razočarenje.

-Danas smo zajednički obišli teren i zatekli ono što se događa u cijeloj državi. Problem je što se ovo nama događa svako malo. U cijeloj nevolji je dobro što nisu poplavljena domaćinstva. Dotok vode je za sada stao i nadajmo se da će tako i ostati. Šteta će sigurno biti i one su za ove ljude ogromne jer mnogi žive od poljoprivrede. Čim se voda povuče organizirat  ćemo komisije za procjenu štete i uvjeren sam da ćemo mi iz Općine Perušić i Ličko-senjska županija učiniti sve što je u našoj moći. Neki model ćemo naći da bi pomogli ovim ljudima, rekao je načelnik Turić. Na njegove se riječi nadovezao župan Milan  Kolić.

-Ovo što smo danas vidjeti pokazuje svu težinu stanja i probleme  ovih vrijednih ljudi. Kako smo čuli sreća u nesreći je u tome što nisu poplavljena domaćinstva. Nisu stradale kuće, niti gospodarski objekti. Poplavljeni su usjevi i oni su vjerojatno potpuno uništeni i šteta zasigurno nije mala. Moram se zahvaliti mještanima na razumijevanju, iako su pretrpjeli velike materijalne štete.  Meteorološki uvjeti su u zadnje vrijeme izrazito nepovoljni, a ovo što vidimo rezultat je hirovite i nepredvidive prirode. Gledajući štete u Slavoniji možemo reći da smo imali sreću, bez obzira kako to zvučalo. Pri tome je velika  zasluga Hrvatski voda koje su znale procijeniti situaciju oko gospodarenja vodom. Ovaj tim koji je obišao poplavljeno područje već je poduzeo određene radnje kako bismo stanje ublažili, ali i našli neka dugoročna rješenje. Obavit ćemo razgovore s Hrvatskom elektro-privredom koja bi uskoro trebala započeto određene radove na zaštiti ovih područja. Bez toga, bez određene sigurnosti, malo tko će investirati u ovo područje, bilo da je riječ o ratarstvu, stočarstvu ili nekom drugoj gospodarskoj grani, rekao je nakon obilaska terena župan Milan Kolić. Razgovarajući s mještanima i  gledajući poplavljenu dolinu cijela situacija doima se nestvarnom.

-Eno tamo dolje, kod onog drveta. Tamo su moji krumpiri, pokazuje jedan postariji mještanin. Ono što viri je vrh drveta, ostalo je pod vodom pa drvo izgleda k’o grm. A moj krumpir mogu vadit’ samo iz čamca. K’o i svi ostali!

M. S.