Štete od vukova se tek zbrajaju

Tražeći pokoju informaciju više u svezi vujčeg masakra u Štikade kontaktiralli smo vlasnika stada Željka Đekića. Pojasnio nam je detalje vezane uz ovu vučju gozbu.

-Imam  227 ovaca i janjaca. Vukovi su zaklali 87 grla, mnoge su teško ozlijeđene ili su se razbježale. To nije konačna šteta jer će mnoge nagnječene ovce u općem stampedu ići na prisilno klanje. Osim toga, nagnječene su i mnoge bređe ovce koje sada kote mrtvu janjad. Još treba sačekati koji dan da bi se znala ukupna šteta. Tijela mrtve stoke preuzela je tvrtka „Proteinka“ koja ih prerađuje u hranu za životinje, govori nam Željko, dodajući kako vukovi nisu najveći problem s kojim se susreće.

Nastavak ispod oglasa

-Najveći problem ličkih ovčara su lisice. Zvuči  nevjerojatno, ali u bližoj okolici Deringaja i Štikade  ih obitava barem stotinjak i više. Stalno ih viđamo. Kada se daleko od štale ovca ojanji, lisica lako zgrabi  tek okoćeno janje i odnese ga. Lisice se stalno vrzmaju oko stada ovaca i zbog brojnosti ih je teško otjerati, rekao nam je Željko Đekić-Đeki.

Broj vukova je prema tvrdnjama lovaca i struke daleko manji. Pretpostavlja se kako na tom području stalno obitava čopor od šest odraslih jedinki.

L. O.