Stiglo je novo prelo!

     PERUŠIĆ – Nakon dvije godine stanke KUD „Perušić“ i Općina Perušić nastavili su s održavanjem etno manifestacije „Ide jesen, ide novo prelo“. Na radost poklonika izvornih narodnih vrijednosti, bilo da su sjedili u publici, ili nastupili na pozornici Doma kulture. Bilo je ovo prelo  sedmo po redu, uz nastupe KUD-ova „Paljuv“,  „Vinica, „ Zvona Zagore“  iz  Mirlović Zagore kod Šibenika, „Briševo“, „Sehara“ iz Ripača pored Bihaća i domaćina KUD „Perušić“. Lepeza svih boja, tkanina, oblika i uresa narodnih nošnji plijenila je pozornost publike. Bilo bi nemoguće nekoga izdvojiti jer je svaki pokret i napjev izvođača bila posebnost vrijedna pamćenja. Vidjeli smo  i čuli klince stare svega pet godina, pa sve do pomalo vremešnih sjedokosih starina koji svoju dušu poklanjaju narodnim običajima. U ove potonje ubraja se Pavao Murgić-Brac (86), živa legenda Perušića. Počasni je predsjednik KUD-a „Perušić“  u kojemu je aktivan već 60 godina! U šali nam govori da ima 16 godina jer  onih preostalih 70 ne broji. A te godine koje ne broji proveo je u marljivom radu u kulturi, sportu, slikanju… Upravo je Pavao Murgić otvorio 7. manifestaciju „Ide jesen, ide novo prelo“. Kao  vrsni pedagog starina Braco prezentirao je gostima (a podsjetio i sugrađane) na turbulentnu povijest svojega zavičaja. Iz njegova govora svakako treba izdvojiti ove riječi:

-Sretan sam što se nastavlja ovo sastajanje, što se proširuju poznanstva i tako povećava sloga hrvatskog puka koja nam je jako potrebna kako se ne bi hrvatski narod dijelio već zbližavao, započeo je svoj govor počasni predsjednik KUD-a Perušić i  nastavio s brojnim povijesnim podacima vezanim uz Perušić i njegov KUD. Možda je najvažnije bilo za čuti kako su žitelji ovoga kraja svoje napjeve, plesove i običaje brižno čuvali i u vrijeme kada je čovjek bio jedini medij, kada nije bilo el. struje i „zapisi“ su išli s naraštaja na naraštaj. U tome su Perušićani bili i ostali nenadmašni.

Nastavak ispod oglasa

    Načelnik Općine Perušić Ivica Turić u pozdravnom je govoru izrazio zadovoljstvo što se ova  manifestacija nastavlja.

-Unatoč recesiji i svim njezinim nedaćama mi nastavljamo s ovom prekrasnom i vrijednom manifestacijom. Imamo toliko osjećaja i potrebu da ipak pronađemo sredstva i nastavimo s održavanjem ove vrijedne priredbe i da  ona ide dalje. „Ide jesen, ide novo prelo“je puno više od pukog okupljanja. To je kulturni događaj  kojim, svatko na svoj način, oživljavamo stare običaje  i otimamo  ih zaboravu. Ono što su stoljećima stvarali  i njegovali naši preci nitko nema pravo ignorirati i zaboraviti, nego s dubokim štovanjem prenositi dalje. Upravo to činimo s ovakvim priredbama. Stoga izražavam duboko poštovanje svima vama koji ste večeras došli podržati ovu manifestaciju, a posebno vama koji ćete nastupiti i na taj način podržati i dalje prenositi  etno-vrijednosti, rekao je načelnik Turić. Nazočne je pozdravio predsjednik KUD-a „Perušić“ Emil Paral koji je i sam nastupio sa svojim prijateljima. Voditeljica programa Katarina Milković, direktorica Pećinskog parka „Grabovača“, istaknula je kako je ove godine u Perušić stigao  i KUD „Sehara“ iz Ripača (BiH). Rezultat  je to sve intenzivnije suradnje NP „Una“ i ustanove na čijem je čelu voditeljica programa Katarina. Na ovaj je način „prelo“ dobilo i međunarodni karakter, a upućeni u šali (ali i u zbilji) tvrde: „samo kad bi bilo više novaca, ko bi nam bio ravan“. Tako je to bilo u Perušiću. Oni koji iz bilo kojeg razloga nisu bili ondje, pogriješili su. Dvorana je bila izvrsno zagrijana, atmosfera odlična i sve se orilo od onoga što nam u ovim tmurnim vremenima i posvemašnje otuđenosti čovjeka od čovjeka najviše treba: radosti i zbližavanja.

M. S.