Grad Gospić i poduzeće „Komunalac“ otišli su danas korak dalje u zbrinjavanju komunalnog otpada. Prvo mobilno reciklažno dvorište vrijedno više od 300 tisuća kuna uskoro će biti u funkciji, skrbeći o ekološkom aspektu priče o modernom i učinkovitom zbrinjavaju otpada u Mjesnim odborima u okolici Gospića. Zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan od početka je uključen u projekt vezan uz sanacije divljih deponija, recikliranja i gospodarenja otpadom na području Gospića.
– Na ovaj ćemo način omogućiti našim građanima na rubnim dijelovima Gospića da razvrstavaju kućanski otpad. Riječ je o prvom u nizu uređaja koji će se rasporediti po Mjesnim odborima. Mobilno reciklažno dvorište ima 12 otvora, uz posebni odjeljak za odlaganje starih baterijskih uložaka i lijekova. Opremljeno je senzorima i softwerom koji će u sjedištu Komunalca u svakom trenutku davati informacije o pojedinih vrsta otpada. Kada se spremnih ispuni do 90% uključuje se alarm i kamion za prijevoz reciklažnog dvorišta kreće na teren, kako bi se sadržaj uređaja ispraznio. Osim toga, cijeli je sustav osiguran od provale na način da posebni senzor daje signal u „Komunalcu“ ukoliko netko pokuša nasilno ući u unutrašnjost postrojenja, rekao nam je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.
Kupnju ovog uređaja zajednički su financirali Grad Gospić i Fond za zaštitu okoliša. Mobilno reciklžno dvorište bit će otpremljeno na teren nakon Uskrsnih blagdana, do kada će se na njegovom pročelju pod svaki otvor postaviti natpisi sa vrstama otpada koji se odlaže u pojedini otvor.

H. J.