Jučerašnji je dan u većini Hrvatske bio jedan od najtoplijih dana ove godine, a ponegdje i najtopliji.

Od trenutačno raspoloživih podataka s meteoroloških postaja DHMZ-a najviših – čak 24°C – izmjereno je u Velikoj Gorici, Slavonskome Brodu, Sisku, Karlovcu, Goricama pokraj Nove Gradiške te na Bilogori pokraj Pitomače. Pritom vjerojatno ni na tim postajama, ali sigurno na zagrebačkima – ni u Maksimiru ni na Griču – nikada do sada tako visoka temperatura nije izmjerena tako rano u godini – u Maksimiru 23,2°C, a na Griču 22,9°C. Viša je do sada prvi put u godini izmjerena 11. ožujka u Maksimiru te 17. ožujka na Griču. A podaci najviše dnevne temperature zraka na Griču postoje još od 1881. godine, piše Zoran Vakula za HRT.

Relativno će toplo biti i u nastavku tjedna, ali u većini kontinentalne Hrvatske manje nego jučer. No, ponegdje u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu bit će čak i toplije, a zamjetniji pad temperature dogodit će nam se početkom sljedećega tjedna, kada će osjećaj hladnoće dodatno pojačavati povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu većinom još jača bura i tramontana.

Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak, s već najavljivanom izraženijom promjenom vremena, kiša je gotovo sigurna diljem Hrvatske, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vjerojatno i s olujnim nevremenom, u gorju i snijegom.

Danas toplo, vjetrovito, ponegdje kiša…

Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenjivo oblačno, mjestimice uz kišu, pa i u obliku pljuskova, češćih u drugom dijelu dana. Povremeno će biti umjerenog jugozapadnjaka, uz najvišu temperaturu između 17 i 20°C.

Iznadprosječno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te promjenljivo, s povremenom mjestimičnom kišom. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.

Kiše, pa i u obliku pljuskova, bit će povremeno i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati umjeren i jak jugozapadnjak, uz obalu i jugo, tijekom dana u slabljenju. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9°C, na moru od 10 do 13°C, a najviša dnevna između 13 i 17°C.

I u Dalmaciji promjenljivo uz kišu, pa i pljuskove s grmljavinom. I dalje će biti vjetrovito uz jako, u početku i olujno jugo, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Bit će relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka između 16 i 18°C.

I na jugu Hrvatske će još puhati jako i olujno jugo, osobito u prvom dijelu dana, a prema večeri će slabjeti. Bit će djelomice sunčano, a kiše, pa i pljuskova s grmljavinom bit će uglavnom prema večeri i u noći. Jutarnja temperatura između 11 i 15°C, a najviša dnevna oko 17°C.

I sljedećih dana promjenljivo, za vikend još toplo, zatim…

Za vikend na kopnu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i iznadprosječno toplo. Mjestimične kiše bit će uglavnom u subotu. Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak porast naoblake uz kišu, a uz zahladnjenje u ponedjeljak u gorju može biti i snijega. Puhat će jugozapadnjak, u ponedjeljak sjeveroistočnjak. U nastavku novoga tjedna stabilnije nego u ponedjeljak, s temperaturom primjerenom dobu godine.

Na Jadranu će u subotu kiše i grmljavine biti uglavnom u Dalmaciji, a u nedjelju djelomice sunčano. U ponedjeljak jače naoblačenje uz kišu, često i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom te padom temperature zraka. Od utorka sunčanije i uglavnom suho. Nakon umjerenog jugozapadnjaka i juga, početkom novoga tjedna zapuhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar.

Prognoza za proljeće i ljeto

Gostujući na HRT-u Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, otkrila je i najnoviju dugoročnu prognozu, i za proljeće i za ljeto. Ostvari li se, za što postoji prilično velika vjerojatnost, i ova će godina biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

“Prema prognostičkom materijalu, proljeće i ljeto bit će topliji od uobičajenog, ali se ne mogu isključiti i kraća hladnija razdoblja”, zaključila je Plačko-Vršak.

L.O.