U većini Europe ovog je tjedna došlo do porasta temperature, ali to neće potrajati jer od vikenda stiže zahlađenje.

Iznad Atlantika nalazi se greben visokog tlaka koji će prijeći u Europu. Trenutačni obrazac tlaka zraka omogućit će hladnoj arktičkoj zračnoj masi pristupiti istočnoj i središnjoj Europi preko sjeverne Rusije. Priljev hladnije zračne mase prouzrokovat će mraz, navodi Severe Weather Europe.

Meteorološka mjerenja pokazuju da se očekuje ozbiljno zahlađenje pred kraj ožujka širom istočne Europe, nad Balkanskim poluotokom i Mediteranom, ali i nad središnjom Europom. Do kraja tjedna očekuju se dnevne temperature iznad 20°C, ali će početkom sljedećeg tjedna hladna zračna masa sa Sjevernog pola zahvatiti Balkan. Očekuje se pad temperature u iznosu od 10 do 15°C, što je jako neuobičajeno vrijeme za ovaj mjesec, javlja Index.hr.

Zahvaljujući gustoći arktičke zračne mase pri tlu, iznimno hladna jutra prouzrokovat će mraz i naštetiti drveću u cvatu. U pojedinim predjelima Europe, mogu se očekivati i minusi.

Vraća se zima

Sunce i iznadprosječna toplina obilježit će sljedeća dva dana u Hrvatskoj. Samo ponegdje u kopnenom području ujutro može biti magle. U subotu postupno jače naoblačenje s kišom, prema kraju dana uz jačanje sjeverca s kojim će se sniziti temperatura pa u noći na nedjelju u gorju može biti snijega. Od nedjelje osjetno hladnije te vjetrovito.

“Znatna promjena vremena za vikend vjerojatno će barem nakratko pobuditi veću pozornost – ne samo zbog osjetnog pada temperature i kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, nego i zbog mjestimičnog snijega u gorju, možda čak i poneke pahulje u nekim nizinama, te osobito zbog bure, koja bi diljem Jadrana trebala biti ona prava “marčana” – jaka, olujna, gdjegod i orkanska. S njom će nam doći hladniji zrak pa će sljedeći tjedan, iako prvi u kalendarskom proljeću, biti u znatno manje proljetnom ugođaju od ovoga. Štoviše, mogući mraz mogao bi naštetiti nezaštićenom bilju”, prognozira Zoran Vakula za HRT.

L.O./DHMZ