Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar, prenosi Istramet.

Ekstremne količine oborina se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više.

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine, javlja Index.hr.

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti do daljnjega, odnosno barem još 10-ak dana.

Meteoalarm izdao upozorenje

Meteoalarm je za danas za područje cijele Hrvatske izdao niz upozorenja, većinom narančastih i žutih.

Na kopnu je izdano narančasto upozorenje zbog jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Očekuju se i orkanski udari. Izdano je i upozorenje zbog obilne kiše.

Snijeg, kiša i orkanska bura

U mnogim će krajevima tijekom ponedjeljka pasti i obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča, a u gorju, posebice višem, od ponedjeljka prijepodne do vjerojatno srijede ujutro i snijeg, piše u prognozi Zoran Vakula za HRT.

Osim često obilnije kiše, nevolje će mnogima prouzročiti i vjetar – u unutrašnjosti povremeno jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu u početku još jače jugo, zatim i bura. Podno Velebita će vjerojatno biti i orkanskim udara, napose od nedjelje navečer do utorka ujutro.

Kombinacija kiše i juga u nedjelju može prouzročiti i poplavljivanje nekih riva.

U unutrašnjosti pak sljedećih dana valja računati na porast vodostaja, budući da je zemlja već dosta natopljena od kiša tijekom travnja i dosadašnjeg dijela svibnja, u kojem je već ponegdje nadmašena prosječna količina oborine za cijeli svibanj, kao primjerice u Osijeku, Sisku, Pazinu, Poreču, Zadru, Komiži i Dubrovniku. Štoviše, do srijede će se u nekim mjestima vjerojatno približiti i rekordnim mjesečnim vrijednostima, a ponegdje ih možda i nadmašiti, pri čemu su mogući i novi svibanjski rekordi u dnevnim količinama oborine.

L.O./DHMZ