U Hrvatskoj će dan proteći u proljetnom ugođaju i uz iznadprosječno visoku dnevnu temperaturu zraka. Razmjerno toplo bit će i u petak, no uz sve više oblaka, a prema večeri mjestimice će pasti i malo kiše, u gorju uz dotok hladnog zraka moguće i snijega.

Za vikend uglavnom suho i sunčanije, ali hladnije, u subotu na Jadranu i vjetrovito, mjestimice uz jaku buru s olujnim udarima.

Početkom novoga tjedna raste vjerojatnost za češće i rasprostranjenije oborine, na Jadranu i umjereno, prolazno moguće i jako jugo, prognozirala je za HRT Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Danju iznadprosječno toplo te još pretežno sunčano

U četvrtak će na istoku Hrvatske biti sunčano i iznadprosječno toplo, uz najvišu temperaturu zraka oko 15 °C. No ujutro će biti temperaturnih “minusa”, mjestimice moguće i magle, osobito uz rijeke. Navečer će zapuhati umjeren jugozapadnjak.

Jugozapadni vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, osobito od sredine dana, a prema večeri u višim predjelima mogući su i jaki udari. Bit će većinom sunčano no ujutro uz mogućnost za mjestimičnu maglu i temperaturu od -4 do -1 °C, koja će popodne porasti i do 15 °C.

Iznadprosječna toplina i na zapadu zemlje, gdje će biti povremeno umjerene, pa i povećane naoblake, a ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u Istri. Dok će u gorju puhati umjeren jugozapadnjak, prema večeri i jak, uz obalu sjevernog Jadrana vjetar će biti većinom slab.

I u Dalmaciji uglavnom slab vjetar i more mirno. Duž obale nebo gotovo bez oblačka, a u unutrašnjosti će povremeno biti male naoblake, ujutro uz temperaturne “minuse”, ponegdje i mraza. Popodnevna pak temperatura zraka uglavnom između 13 i 16 °C.

I na jugu Hrvatske proljetni ugođaj – i pritom stabilno, pretežno vedro, uz većinom slab vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 9 °C, u zaobalju niža, a najviša dnevna oko 15 °C.

U nestabilniji petak još razmjerno toplo, zatim hladnije

Iznadprosječno toplo na kopnu će biti i u oblačniji petak, kada će u drugom dijelu dana mjestimice pasti malo kiše, u gorju navečer uz dotok hladnijeg zraka moguće i snijega, a vjetar će okrenuti na umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Vikend zatim sunčaniji, uz temperaturu primjereniju dobu godine.

I na Jadranu će temperatura za vikend većinom biti malo niža, a u subotu će osjetu svježine pridonositi i jaka bura s olujnim udarima. No prije bure, u petak će puhati većinom umjereno jugo s kojim će više oblaka doći ponajprije na sjeverni Jadran, gdje je i mjestimična kiša najvjerojatnija, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

L.O.