Stiže nam promjena vremena i zahlađenje

0

Početak vikenda obilježit će sunčano i vruće vrijeme, u većini krajeva bit će i sasvim vedro. No potkraj subote te osobito u noći na nedjelju do naših zapadnih predjela već će stići vlažan i malo svježiji zrak pa će rasti vjerojatnost za kišu, ali i jače nevrijeme, stoji u najnovijoj prognozi meteorologa HRT-a.

Iako će se nad nama zadržavati polje malo povišenog tlaka zraka, s približavanjem ove fronte u večernjim će satima i u noći na nedjelju u najzapadnije i najsjevernije krajeve stizati svježiji i vlažniji zrak.

Oglas

Vrijeme danas

U Slavoniji, Baranji i Srijemu danas još jedan sunčan, često i sasvim vedar dan uz uglavnom slab vjetar. U jutarnjim satima uz riječne doline može biti sumaglice ili magle. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna između 31 i 34 stupnja.

Danju će vruće biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također prevladavati sunčano vrijeme. Ipak, prema večeri će oblaka biti više, a navečer te osobito u noći na nedjelju vrlo su vjerojatni pljuskovi i grmljavina, lokalno i izraženiji, ponajprije na krajnjem sjeverozapadu. S njima će zapuhati i umjeren do jak sjeverni vjetar.

U Gorskom kotaru, Lici i na sjevernom Jadranu vladat će vedrina, tek će kasno popodne u Istri i u gorju biti malo oblaka, a u noći na nedjelju mjestimice će biti kiše i grmljavine. Puhat će slab do umjeren jugozapadni, duž obale danju većinom slab zapadni i jugozapadni, uz zapadnu obalu Istre i južni vjetar.

U Dalmaciji pravi stabilan, vruć ljetni dan. Oblaka uglavnom neće biti, a nakon mjestimičnog burina u jutarnjim satima, danju će neznatno osvježenje pružati slab do umjeren vjetar s mora. Ipak, mnogi će se barem malo rashladiti u moru čija je temperatura između 24 i 27 stupnjeva.

I na jugu pretežno vedro uz uglavnom slab do umjeren vjetar pa će more biti mirno ili malo valovito, a najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do čak 36, koliko može biti ponegdje u unutrašnjosti.

Promjena bi mogla potrajati

U nedjelju i dalje pretežno sunčano duž većeg dijela obale. Više će oblaka biti na sjeveru, gdje će biti nestabilno te su mogući neverini, a zapuhat će i umjerena i jaka bura pa će vrućina neznatno popustiti. Početkom tjedna promjenljivo uz mjestimične pljuskove, lokalno i jače nevere te manji pad temperature, posebice u utorak kada će bura slabjeti.

Na kopnu od nedjelje s pritjecanjem svježijega zraka vrlo nestabilno pa će povremeno biti kiše i grmljavine, no kiša ponegdje može i izostati, a lokalno uz nevrijeme može pasti i veća količina.

L.O.