Hrvatsku će u ponedjeljak zahvatiti značajna promjena vremena. Bit će kiše i grmljavine, a temperatura će osjetno pasti.

“U noći i prijepodne na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti naoblačenje s kišom i pljuskovima, kojih će poslijepodne biti i na istoku. Ponegdje pljuskovi mogu biti i jače izraženi. U Dalmaciji djelomice sunčano i uglavnom suho. Zapuhat će mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhat će umjerena i jaka bura, a na južnom dijelu zapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na moru između 20 i 25. Najviša dnevna od 23 u zapadnim krajevima unutrašnjosti do 29 u istočnim, a na Jadranu od 27 do 32°C”, piše DHMZ o sutrašnjoj prognozi.

Prognoza po regijama

Detaljnija prognoza objavljena je u Dnevniku Nove TV.

Ponedjeljak ujutro, rekli su u prognozi na Novoj TV, u zapadnim kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, uz mjestimičnu kišu te pljuskove praćene grmljavinom. U Slavoniji i Dalmaciji će još uvijek prevladavati sunčano. Jutarnja temperatura u ponedjeljak od 15 do 18 stupnjeva u unutrašnjosti te između 20 i 25 na obali i otocima. Zapuhat će sjeverac, a na sjevernom Jadranu jugo će okretati na umjerenu i jaku buru. Podno Velebita pritom može biti i pokojeg olujnog udara.

Kiša i sporadični pljuskovi u središnjoj Hrvatskoj i u ponedjeljak poslijepodne, no bit će i sunčanih razdoblja. Promjenjivo te uz sjeverac osjetno svježije. Nakon nedjeljnih 32, u ponedjeljak će temperatura biti bliže 22. Očekujemo od 21 do 24 stupnja.

Svježije bit će i u Slavoniji i Baranji, samo ipak ne toliko. Ovdje će promjena vremena stići nešto kasnije, sredinom ponedjeljka i poslijepodne, pa će i temperatura stići porasti više, od 24 na zapadu do 29 stupnjeva na istoku regije. No i ovdje također poslijepodne može biti izraženijih pljuskova.

Promjenjivo uz kišu i pljuskove, pa i izraženije i u gorju i na sjevernom Jadranu. Uz sjeveroistočnjak će osvježiti u gorju, a s burom ponešto i na moru. Tako će najviša dnevna temperatura u gorskoj Hrvatskoj biti 20-ak do 24, a na sjevernom Jadranu uglavnom oko 28 stupnjeva.

Zato će se u Dalmaciji zadržati prilično vruće uz barem 30, ali mjestimice i 33 stupnja. U ponedjeljak poslijepodne uglavnom djelomice sunčano i većinom suho, tek na sjeveru, i to više prema kraju dana moguć je pljusak. Jugo i jugozapadnjak, sjevernije će u drugom dijelu dana postupno okretati na buru.

Niže temperature i u utorak

I u utorak, kako piše HRT, očekuju se niže temperature.

Od ponedjeljka na kopnu oblačnije i manje toplo, najprije na zapadu, a zatim i prema istoku zemlje. Pritom povremeno kiša, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom – već u ponedjeljak u noći i prijepodne, a u Slavoniji većinom u drugom dijelu dana. Ponegdje kiša i u utorak te osobito u srijedu. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u istočnim predjelima i sjeverozapadni vjetar, piše HRT za sutra i preksutra.

I na sjevernom Jadranu u ponedjeljak naoblačenje s kišom i neverinima, zapuhat će bura te će biti manje toplo nego u nedjelju. U Dalmaciji će se zadržati uglavnom sunčano i vruće. Od utorka više oblaka na srednjem i južnom Jadranu, gdje će se stoga također sniziti temperatura. A na mjestimičnu kišu treba računati osobito krajem utorka te u srijedu. Pritom će se bura proširiti od sjevera na veći dio obale.

Za dio zemlje upaljen je žuti meteoalarm.

L.O.