Stiže nam velika promjena vremena: Pljuskovi, oluje i tuča proširit će se na cijelu državu

0

U Hrvatskoj i okolici sljedećih će dana opet biti promjenjivo te za ovo doba godine ne odviše toplo, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Razdoblje bez kiše u dijelu kontinentalne Hrvatske završava već u noći na srijedu, u većini unutrašnjosti i dijelu sjevernog Jadrana tijekom srijede, a u južnijim krajevima zadržat će se još poneki dan. Osim povremene mjestimične kiše, bit će i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a ponegdje vrlo vjerojatno i olujnih nevremena s tučom. Vrućina će se zadržati na većini Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije, u srijedu i još mjestimice na istoku Hrvatske, a u ostalim će krajevima temperatura zraka opet biti oko prosječne.

Oglas

Meteoalarm je za danas izdao upozorenja zbog mogućih grmljavinskih nevremena za cijelu kopnenu Hrvatsku.

Danas na kopnu nestabilno, a na većini Jadrana sunčano i vruće

Za razliku od utorka, u srijedu će na istoku Hrvatske biti više oblaka, a i lokalnih pljuskova i grmljavine, vjerojatnije sredinom dana i poslijepodne. Nije isključeno da i tijekom jutra ponegdje padne malo kiše. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak pa će se i dnevna temperatura u nekim mjestima malo sniziti. No u dijelu Posavine i Podunavlja može biti i toplije nego u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj vrlo promjenljivo već u noći pa će dan ponegdje početi s kišom, a mjestimičnih će pljuskova biti i tijekom dana. Jutro će biti toplije nego u utorak, a dnevna temperatura niža, na sjeverozapadu i za 5 do 7 °C.

Osvježenje će stići i do dijela gorskih krajeva, gdje će također biti mjestimične kiše i grmljavine, a iako neverina može biti i u Istri te na sjevernom Jadranu pad temperature u tim će krajevima biti samo kratkotrajan, uz pljusak i pojačan vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 28 do 32 °C, u Gorskom kotaru malo niža.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije srijeda će biti još jedan vruć i pretežno sunčan dan. Vjetar ujutro slab, uz obalu ponegdje burin, a danju do umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenom moru sjeverozapadni pa će more biti većinom malo valovito, temperature između 21 i 23 °C. Vidljivost vrlo dobra.

I u nastavku tjedna nestabilno

U četvrtak će nestabilno biti uglavnom na sjevernom dijelu Jadrana, uz povremene neverine. No, jače će pogoršanje stići u petak, prvo na sjeverni Jadran, a u noći na subotu i u Dalmaciju. Bit će moguće i jače nevrijeme praćeno prolazno jakim i olujnim vjetrom te tučom i većom količinom kiše u kraće vrijeme.

U većini kontinentalnog područja se nastavlja promjenjivo razdoblje pa će vrućina i dalje izostati, osim u unutrašnjosti Dalmacije. Bit će dosta sunčana vremena, ali i pljuskova, lokalno moguće i izraženijih, praćenih grmljavinom i tučom, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

L.O.