Stiže nam velika promjena vremena: ‘Stavite zimske gume’

0

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih, gdjekad čak i vedrih, uz često maglovita jutra, pa i cijela prijepodneva, a sve je vjerojatnije da bi onima koji sljedeći tjedan putuju kroz Gorski kotar i Liku, posebice u više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze, najavljuje meteorolog Zoran Vakula za HRT.

A kad nam već najviša poslijepodnevna temperatura zraka prošlih dana i tjedana ne pokazuje u kojem smo godišnjem dobu, to ponegdje i povremeno barem čini najniža jutarnja, koja je gdjekad čak niža od prosječne za ovaj dio godine, kao primjerice u četvrtak u Sinju, gdje je izmjeren samo 1 °C. Ili 2 °C u Gospiću.

Istodobno na Zavižanu je bilo 11 °C, a na Sljemenu čak 14 °C! Više od prosječne najviše poslijepodnevne. Poslijepodne je pak u Gospiću bilo čak 24 °C, u Kninu i 27 °C, a dnevni porast temperature veći od 20 °C bio je i još ponegdje.

Oglas

Zanimljivo je spomenuti i da je na Sljemenu – meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka – već četvrti dan u nizu temperatura bila viša od 19 °C – u srijedu čak 22,7 °C, što je novi listopadski rekord. Dakle, neki su rekordi već “pali”, a neki će još do ponedjeljka, na jugu čak i kasnije. A poslije u stilu: “something completely different” – iznenadit će se tko pripravan nije, upozorava Vakula.

U petak i dalje toplo i sunčano

U petak sumaglica i magla moguće su ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će slabo do umjereno jugo zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i bura. Ujutro će ponovno temperatura po nekim kotlinama gorske Hrvatske biti niža od 5 °C, na otocima pak i oko 17 °C, a poslijepodne uglavnom od 20 do 24 °C.

I u petak će u istočnoj Hrvatskoj poslijepodnevna temperatura biti viša od 20 °C, uz sunčano vrijeme, a dan će početi s maglom, ponegdje i dugotrajnijom.

Maglovito će jutro, mjestimice i prijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodne ponovno više od jutra odstupati od pr

osječnoga za ovo doba godine. U Dalmaciji i viša, u unutrašnjosti uz vedrinu opet i oko ljetnih 27 °C, a ujutro gdjegod uz maglu i samo 1 do 6 °C. Vjetar slab do umjeren – najprije jugo, zatim sjeverozapadni, uz obalu mjestimice i jugozapadni, uz koje će more i na jugu našeg dijela Jadrana biti malo do umjereno valovito, temperature oko 22 °C. A zrak će se poslijepodne zagrijati na 24 °C do ponegdje u unutrašnjosti vjerojatno i 27 °C.

Do ponedjeljka stabilno, a zatim…

Podjednako stabilno i za listopad iznadprosječno toplo bit će i za vikend i u ponedjeljak, kada će magle ipak biti manje, a i poslijepodnevna će se temperatura malo sniziti zbog više oblaka i sjeveroistočnog vjetra.

U nastavku sljedećega tjedna još hladnije – primjereno kraju listopada i početku studenoga, ne samo po temperaturi, nego i po oblacima i povremenoj kiši. Štoviše, sve je veća vjerojatnost da u najvišem gorju zalepršaju i snježne pahulje.

I na Jadranu će od utorka biti promjenljivije i hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom – te vjetrovitije, uz mogućnost i jake bure. Do tada – nastavak pretežno sunčanog vremena, za vikend često i vedrog, samo rijetko uz sumaglicu i maglu, uglavnom u nedjelju na zapadu Istre.

Bit će i dalje relativno toplo, ali od nedjelje sve manje, najavljuje Vakula za HRT.