Stiže nam zatopljenje!

U klimatološki najhladnijem dijelu godine u unutrašnjosti Hrvatske hladnoća i snijeg bi trebale biti uobičajene pojave. Međutim, snijega je tijekom srijede bilo samo u najvišem gorju. Sljedećih će ga dana biti još manje jer će još jače zatopliti, posebice potkraj tjedna. Pritom će i dalje biti promjenljivo, uz povremenu mjestimičnu kišu uglavnom na Jadranu i područjima uz njega. Prevladavat će jugo, na moru često jako, gdjekad i olujno, javlja HRT.

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro većinom samo u Posavini uz maglu. Temperatura ujutro od -1 do 3 °C, a danju oko 10 °C. Puhat će u noći i ujutro mjestimice umjeren zapadnjak, a prema kraju jugozapadnjak, na kojega treba računati i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti dosta oblaka, posebno poslijepodne. Rano ujutro, pa i veći dio prijepodneva ponegdje može biti magle. Jutarnja temperatura bit će između -2 i 1 °C, najviša dnevna od 7 do 10 °C.

Promjenljive će naoblake biti i na sjevernom Jadranu i u gorju, pri čemu u unutrašnjosti Istre i u nekim kotlinama gorske Hrvatske ujutro može biti magle. Više će oblaka biti u drugome dijelu dana pri čemu uglavnom oko Rijeke navečer može pasti i malo kiše. Puhat će jugozapadnjak u gorju, a na moru najprije sjeverozapadnjak, uz obalu mjestimice i bura, potom poslijepodne i navečer ponovno jugo.

Juga će potkraj dana biti i na srednjem Jadranu. Prije toga, u noći i prijepodne puhat će sjeverozapadni vjetar i bura, koji ponegdje mogu biti i jaki te će more biti malo i umjereno valovito, na otvorenome i valovito. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima koja će dugotrajnija biti na krajnjem jugu. No, u noći i ujutro će uz više oblaka još biti mjestimične kiše, a u višim predjelima i susnježice i snijega. Uz to puhat će bura i sjeverni vjetar, na otvorenome sjeverozapadnjak, a prema kraju četvrtka okrenut će na jugo.

Kraj ovog i početak novog tjedna u unutrašnjosti još toplije, posebice za vikend. Izmjenjivat će se sunčana i više ili manje oblačna razdoblja, pri čemu je malo kiše u petak moguće u najsjevernijim predjelima, a od subote većinom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, mjestimice na udare i jak.

Na Jadranu sljedećih dana većinom jugo, mjestimice jako, osobito u nedjelju vjerojatno i olujno. Bit će promjenljivo, ponegdje, i pretežno oblačno, posebice na sjevernom dijelu, gdje će i kiša biti češća. Početkom sljedećeg tjedna moguća je i veća količina oborine.

DHMZ/HRT