Svjetski poznati meteorološki servis AccuWeather objavio je veliku sezonsku prognozu za Europu. Naime, odmah na početku prognoze navode kako zemlje diljem Europe doživljavaju novi val koronavirusa, što je potaknulo nova ograničenja koja stupaju na snagu samo nekoliko tjedana prije početka zime.

– Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u sljedećim mjesecima, AccuWeatherov tim dugoročnih prognozera prilično je siguran u kakve vremenske uvjete Europljani mogu očekivati ove zime.

– Mislim da će u usporedbi s onim što smo vidjeli ranijih godina u Španjolskoj, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije.

Poplave na Balkanu, olujna i orkanska bura u Hrvatskoj

Oluje koje se razvijaju po ovom obrascu, navode, mogu potrajati dugo prije nego što se presele iz Španjolske u Italiju, preko Balkana do Turske ili Ukrajine.

Polako napredovanje ovih oluja rezultirat će povećanim rizikom od poplava posebno u sjevernoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Poplave su već postale problem u dijelu južne Europe tijekom jeseni kada je oluja Alex pogodila regiju, uzrokujući velike poplave i klizišta. Najmanje dvije osobe su poginule.

Južni olujni trag diljem Europe ove zime također će povećati broj dana s olujnom i orkanskom burom u Hrvatskoj.

“Poznato je da bura doseže orkansku silu i to su vjetrovi koji će sići s dinarskih Alpa u istočnu Italiju”, rekao je Roys. Oborine bi se mogle pojačati u istočnoj Italiji zbog zraka koji se diže iznad planina i odlazi s mora.

Iako bi talijanske Alpe mogle završiti s padom snijega ispod normale, bura bi mogla nakupljati snijeg u planinama Italije u blizini Jadranskog mora.

L.O./ACW