Stiže nova promjena vremena!

I dok ponegdje obilna kiša te snijeg u prosincu ne bi trebali biti neka osobita vijest, pa makar i uz otežano prometovanje kroz gorje, temperatura zraka koja je bila u četvrtak u rano poslijepodne to bi mogla biti. I to ne u Delnicama, gdje je bilo 0 °C, nego u Rijeci, primjerice, gdje su u 13 sati izmjerena samo 2 °C, te 15, 16 °C u istočnoj Slavoniji, kao rijetko kada u ovo doba godine. U petak slijedi prestanak oborina i barem djelomično razvedravanje, na moru i bura, te temperatura zraka znatno primjerenija kraju prosinca od one prošlih dana. No, već za vikend, osobito u nedjelju nova južina i zatopljenje, ponegdje i oborine.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će još ujutro mjestimice biti kiše i snijega, a tijekom dana će oborine prestati. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni pa će zahladnjeti.

Nastavak ispod oglasa

U središnjoj Hrvatskoj oborine će prestati već ujutro pa će tijekom dana biti djelomice sunčano, uz većinom slab sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od -1 do 1 °C, a poslijepodnevna većinom od 3 do 6 °C.

Na sjevernom Jadranu suho, a malo snijega ujutro još može pasti gorju. Danju barem djelomice sunčano, uz umjerenu, podno Velebita i jaku buru pa će more biti većinom umjereno valovito i valovito.

Jake bure, ponegdje i s olujnim udarima bit će i u Dalmaciji. Kiše će još biti uglavnom ujutro u južnijim krajevima, a zatim posvuda djelomice sunčano. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 2 do 4 °C, uz obalu od 5 do 8 °C, a dnevna većinom od 7 do 9 °C.

Na jugu Hrvatske i tijekom petka još povremeno kiša, ponegdje i grmljavina, uglavnom prijepodne. U drugom dijelu dana djelomično razvedravanje U noći i ujutro još će puhati jugozapadni i južni vjetar, a zatim će okretati na buru.

Do kraja tjedna u kopnenom će području biti uglavnom suho i djelomice sunčano, ali hladnije nego prošlih dana, osobito u subotu ujutro. Nedjelja će ponovno biti toplija, a u prvim danima nove godine velika je vjerojatnost i povremene mjestimične kiše.

I na Jadranu do kraja tjedna barem djelomice sunčano. Oblačnije u nedjelju, osobito na sjevernom Jadranu, gdje će mjestimice biti kiše, moguće i obilnije. U ponedjeljak će pojačati jugo i porasti temperatura, ali i vjerojatnost za kišu na većini Jadrana.

Dakle, zahladnjenje i snijeg neće dugo potrajati. Slijedi nekoliko dana s jutarnjim minusima na kopnu, pa novo zatopljenje uz koje će već u nedjelju temperatura zraka ponovno biti osjetno viša od prosječne za posljednji dan godine.

DHMZ/HRT