Stiže velika promjena vremena, najavljene oluje i poplave. Meteorolozi izdali posebno upozorenje

U Hrvatsku stiže jaka promjena vremena,  zbog koje jača južina, a stručnjaci DHMZ-a objavili su i mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, pa čak i posebno priopćenje.

Promjenu će nam donijeti premještanje ciklone i frontalnih poremećaja iz sjeverne Italije, ispred kojih će nam još tijekom petka dolaziti topliji zrak, a od subote osjetno hladniji, pa i za oko 10 °C. Stoga je tlak tijekom četvrtka počeo lagano padati, a do kraja petka će se strmoglaviti na oko 995 hPa, pa zatim usporenije rasti. No, na stabilnu atmosferu ne računajte do sljedećega tjedna, piše Zoran Vakula za HRT.

Nastavak ispod oglasa

Petak: Južina, često obilna kiša, ponegdje i olujno nevrijeme

U petak će se istočnoj Hrvatskoj promjena vremena uočavati po oblačnijem i vjetrovitijem danu od četvrtka, te mjestimičnoj kiši već prijepodne, a prema kraju dana znatno se povećava vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Najkasnije u Podunavlju. Uz povremeno umjeren južni i jugoistočni vjetar temperatura će i dalje biti iznadprosječno visoka – ujutro najniža od 12 do 16 °C, a poslijepodne najviša od 26 °C u zapadnim krajevima do čak 29 °C u istočnim.

Razmjerno toplo i u središnjoj Hrvatskoj, ali ipak manje nego na istoku, uz najnižu jutarnju temperaturu od 12 do 15 °C, te poslijepodne najvišu između 24 i 27 °C. Uz promjenjivu će naoblaku kiša često padati već u noći i ujutro, te posebice poslijepodne i navečer, kada su pljuskovi i grmljavina još vjerojatniji, uz povremeno umjeren, mjestimice prolazno i jak jugozapadnjak.

Još vjetrovitije u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i obilnih pljuskova s grmljavinom, uz često i više od 50 litara kiše po četvornome metru. Osim zbog kiše i juga, neke bi rive mogle biti poplavljene i zbog južnog vjetra, poslijepodne i jugozapadnog – mnogima znanih kao oštro i lebić. More će biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenome i jače valovito. Uz malo ili čak nimalo sunca i vedrine temperatura zraka većinom će se malo mijenjati. U gorju će biti uglavnom od 14 do 20 °C, u unutrašnjosti Istre ujutro oko 14, poslijepodne pak 22 do 25, a na sjevernom Jadranu najniža 18 do 21 °C, najviša oko 24 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom malo toplije, također uz često obilnu kišu i grmljavinu, mjestimična olujna nevremena te ponegdje poplavljene rive, a moguće su i pijavice. I dok će se s njima suočavati rijetki, valove i jugo će primjećivati svi na otvorenome, pogotovo na moru. Nevolje prijete i zbog prolazno jakog, mjestimice na udare vjerojatno i olujnog oštra i lebića.

I dalje promjenjivo, ali i hladnije, osobito na kopnu

I za vikend će na kopnu biti promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će u sjevernijim krajevima kiša mjestimice vjerojatno i izostati. No prestanak južine i pad temperatura osjećat će se posvuda! Najviša poslijepodnevna temperatura zraka do srijede će biti uglavnom između 14 i 19 °C, a najniža jutarnja od 7 do 12 °C, u gorju i samo oko 4 °C!

I na Jadranu će osvježiti, ali manje nego na kopnu, pa će poslijepodnevna temperatura i dalje na većini Jadrana biti 20 °C i malo viša. No, najniža jutarnja od nedjelje do srijede će vjerojatno biti između 12 i 17. Osim nastavka nestabilnog vremena nevolja će u subotu biti i zbog ponegdje prolazno jake tramontane i bure, a potkraj nedjelje i početkom ponedjeljka zbog ponovno jačanja juga, te prolaznog jugozapadnjaka, te sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, na sjevernom Jadranu i bure…

DHMZ izdao posebno upozorenje

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje.

“Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike.

Moguće poplave

U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

L.O.