Stiže velika promjena vremena, oluje i jako zahlađenje

Ponedjeljak je bio vrhunac ovog toplinskog vala i u mnogim mjestima najtopliji dan ove godine. Temperatura zraka već je ujutro ponegdje u Dalmaciji bila 30°C, a poslijepodne uglavnom oko 35°C, pa i viša. U unutrašnjosti Dalmacije i oko 40°C.

Osim vrućine, mnogima je smetala i sparina, ne samo dnevna nego i noćna, osobito u središtima velikih gradova, a i na Jadranu, gdje je noć s ponedjeljka na utorak ponegdje bila topla, čak i vruća kao malo koja. Možda čak i rekordna, najavljuje Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Velika promjena vremena 

Danas i u srijedu stiže promjena vremena. Važno je naglasiti i kako će vrućina barem malo popustiti, ponajviše u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, a najmanje u južnijim krajevima, gdje će se zadržati sunčano. U sjevernijim će krajevima biti oblačnije, već prijepodne uz mogućnost ponekog pljuska uglavnom u Istri i Gorskome kotaru, a zamjetno češćih i obilnijih pljuskova s grmljavinom, uz mjestimična olujna nevremena, u većini će krajeva biti od utorka navečer do srijede prijepodne.

Ako nestabilnosti gdjegod i izostanu, pad temperature neće. Sredinom tjedna diljem će Hrvatske zamjetno osvježiti, javlja Vakula.

U većini unutrašnjosti poslijepodnevna će temperatura biti niža nego u ponedjeljak, čak i za više od 10°C, ponegdje čak i za oko 15°C. Pritom će se do kraja srijede posvuda razvedriti pa će tijekom blagdana Velike Gospe biti pretežno suho i sunčano, ali i relativno svježe, na kopnu ponegdje uz jutarnju maglu.

U nastavku tjedna opet promjenjivije, uz mogućnost povremene mjestimične kiše uglavnom u unutrašnjosti, te diljem Hrvatske ponovno toplije, pa će ponegdje biti i vruće, najprije u Dalmaciji, zatim i mjestimice u sjevernijim krajevima. No ta će vrućina, uz koju je u nekim krajevima moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje, vrlo vjerojatno biti puno podnošljivija od ove potkraj prošloga tjedna i početkom ovoga.

L.O.