Stiže značajna promjena vremena: Zahlađenje, obilna kiša…

Drugi dan svibnja nastavlja se iznadprosječna toplina, uz jugo i jugozapadnjak, ali već u ponedjeljak dolazi promjena koja donosi prolazno zahlađenje koje će biti zamjetnije na kopnu. Veći dio idućeg tjedna djelomice sunčano, ali ne i posve stabilno pa će mjestimice biti kiše, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak i srijedu te potkraj tjedna, i to uglavnom u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Od utorka temperatura ponovno u porastu, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku pročitajte detaljniju prognozu za dane pred nama.

Nastavak ispod oglasa

Nedjelja iznadprosječno toplo, a onda promjena

“U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro uz više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Puhat će povremeno umjeren do jak istočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16°C, a najviša dnevna između 23 i 26°C.

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će u noći i ujutro te ponovo u drugom dijelu dana biti kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će vjetrovito s umjerenim i jakim jugozapadnim vjetrom, koji će potkraj dana okrenuti na sjeverni.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima veći dio dana djelomice sunčano, ali tijekom noći i jutra te ponovno u nedjelju navečer, uz promjenjivu naoblaku, mjestimice će biti kiše, pa i pljuskova. Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12°C, uz obalu između 13 i 15°C, a najviša dnevna od 17 do 19°C, na moru između 20 i 22°C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, ali u unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka lokalno može biti pljuskova. Jugo će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18°C, a najviša dnevna između 22 i 24°C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz većinom sunčano vrijeme. Ujutro uz više oblaka ponegdje još može pasti malo kiše. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak.”

U ponedjeljka osjetno svježije, bit će pljuskova

Idućih dana na kopnu djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Povremeno će biti kiše, osobito u ponedjeljak i srijedu, i to uglavnom u zapadnim krajevima. U ponedjeljak osjetno svježije, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a zatim opet jugozapadnjak i porast temperature zraka.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno, pa će lokalno biti pljuskova, osobito u ponedjeljak i srijedu, i to uglavnom na sjevernom dijelu, gdje će u ponedjeljak puhati slaba do umjerena bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak, zatim u utorak i srijedu jugo i jugozapadnjak”, prognozirao je za HRT Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

L.O.