Stižu grmljavinske oluje, temperature će pasti 10 stupnjeva

Sljedećih dana očekuje nas pretežno sunčano, ali nestabilno vrijeme. Moguća je mjestimična kiša ili lokalni pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u istočnoj Hrvatskoj i na južnom Jadranu.

Međutim, DHMZ upozorava kako u petak slijedi promjena temperature. Na prvi dan ljeta najavljuju jače naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu te osjetan pad temperature. Na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima unutrašnjosti moguća je i obilnija oborina, javlja Index.hr..

Nastavak ispod oglasa

Istramet u svom tjednom predviđanju vremena upozorava na novo pogoršanje. Kako navode, prostrano anticiklonalno polje ojačat će iznad Velike Britanije i Atlantika, što će omogućiti prodor osjetno svježijeg i vlažnog zraka na europsko kopno.

Pritom se, prema nekim prognostičkim modelima, predviđa i drastičan pad temperature zraka. Tako bi se iznad Njemačke na 850 hPa (oko 1500 m.n.v.) temperatura zraka mogla sniziti na 0 stupnjeva Celzijusa. Upozoravaju na potencijalni temperaturni šok.

Također, izražene fronte sa sjeverozapada donose brze promjene vremena uz česte grmljavinske pljuskove, a u Istri, na Kvarneru, kao i u unutrašnjosti Hrvatske zna biti obilnih oborina.

Inače se ovakve promjene najslabije osjete u Dalmaciji, međutim, prema trenutnim prognostičkim modelima i na tom bi području moglo biti mjestimične kiše i pljuskova uz pad temperature.

Moguće je osjetno snižavanje temperatura zraka. Model prognostičkih karata ICON predviđa pad temperature zraka na sjeverozapadu zemlje za više od 10 stupnjeva Celzijevih. Također, puhat će prolazno jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar koji će još više pojačavati dojam svježeg vremena.

Doduše, Istramet navodi kako do prognoziranog termina ipak ima još pet dana, a trenutno se nalazimo u toplom dijelu godine kad se promjene vremena znaju ublažiti samo tri dana ranije.

L.O.