Stižu nam novi problemi, obilna kiša i olujno jugo

0

Nakon jučerašnjeg kratkotrajnog zatišja, dani pred nama donose nam nove padaline i olujni vjetar.

Problemi o kojima smo izvještavali proteklih dana, posebno na Jadranu, mogli bi se ponovno ponoviti, a upravo to najavljuje i Zoran Vakula u svojoj novoj prognozi na HRT.

Oglas

Kao da to nije dovoljno, na snazi je i crveni meteoalarm za područje Jadrana.

Kiša i olujno jugo

U danima pred nama, javlja Vakula, povećat će se broj mjesta u kojima pada kiša, ali i u kojima puše jaki vjetar. Isto će se nastaviti i početkom sljedećeg tjedna.

Vjetrovito će biti posebno na Jadranu, većinom uz većinom jugo – jako, gdjekad i olujno.

More će biti valovito, uglavnom na otvorenom moru i jače valovito, s valovima od oko šest metara.

Vakula najavljuje obilnu kišu u brojnim mjestima, posebno na Jadranu i oko Jadrana, ponajviše od petka navečer do ponedjeljka ujutro. Upravo zato se očekuje novi porast vodostaja.

DHMZ je objavio brojna upozorenja, a za jugo na otvorenome koje će biti jako i olujno, za sutra je na snazi i crveni meteoalarm.

Osim toga, sutra nas uz južinu očekuje i porast temperatura koje će postati iznadprosječno visoke za studeni.

Od sutra južina i zatopljenje, ali s kišom

“U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, ponegdje tek nakon jutarnje magle. Uz najprije tiho pa slab do umjeren jugoistočni vjetar temperatura će zraka ujutro biti od 3 do 6 °C, a poslijepodne 15 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju malo hladnije i oblačnije te manje vjetrovito nego na istoku, a kiša će početi uglavnom kasno navečer i u noći na subotu.

Ponegdje već poslijepodne, ali većinom navečer i u noći u gorju i na sjevernom Jadranu bit će i izraženijih pljuskova s grmljavinom. A do tada, uz promjenljivu naoblaku, samo povremena mjestimična kiša. Znatno veće nevolje prouzročit će često jako jugo, osobito prema otvorenome i olujno, te more i jače valovito – pa je objavljeno upozorenje najvišeg stupnja.

U Dalmaciji su još u petak upozorenja samo zbog juga, na otvorenome ponegdje i olujnoga. Kiša će padati povremeno i ponegdje, ali još ne u velikim količinama. Uz djelomice sunčano vrijeme temperatura će biti od 14 do 20 °C, samo u unutrašnjosti ujutro oko 8 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ali i promjenljivo, uz povremenu kišu, moguće i grmljavinu, te većinom jako jugo, navečer opet i olujno, uz koje more opet može biti i jače valovito”, prognozira Vakula.

Smirivanje u ponedjeljak, ali samo kratkotrajno

“Do ponedjeljka će u većini kopnenog području biti još toplije, osobito ujutro, uz temperaturu zraka često čak oko prosječne poslijepodnevne za sredinu studenoga. No, u većini će krajeva biti i oblačnije nego u petak, te kišovitije, ponegdje i uz obilne pljuskove.

Stoga će do utorka ujutro, gdjegod i prije, u mnogim mjestima Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru. Zamjetne su količine moguće i u središnjoj Hrvatskoj, a najmanje – do nedjelje navečer vjerojatno i nimalo – u istočnim krajevima.

Uzduž Jadrana će posvuda pasti barem malo kiše. Dapače, većinom i više, u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Nevolje će ponovno prouzročiti i do nedjelje većinom jako, često i olujno jugo, mjestimice prolazno i južni, jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a uglavnom podno Velebita će u subotu biti i slabe do umjerene bure.

U ponedjeljak je moguće smirivanje, ali samo kratkotrajno, zbog vjerojatno ponovno kišovitijeg i vjetrovitijeg utorka, možda i srijede”, javlja Zoran Vakula u prognozi za HRT.

L.O.