U Hrvatskoj će za nekoliko dana biti uvedene najstrože epidemiološke mjere od uvođenja lockdowna u proljeće ove godine, koje će uglavnom zahvatiti pet područja, prije svega ugostiteljstvo, obrazovanje, kulturu, prijevoz i sport, doznajemo nakon što je premijer Andrej Plenković jučer održao online sastanak sa svim županima.

O mjerama se i sinoć u Vladi raspravljalo, nacrt je poslan ministrima, a danas bi se trebao naći na užem kabinetu Vlade, kako bi mjere stupile na snagu do petka ili za vikend, a bile bi na snazi sve do Božića, javlja Jutarnji list.

Nadoknada prihoda

Postoji velika mogućnost za zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, kao i potpun prelazak srednjih škola na online nastavu. Zatvore li se srednje škole, onda će se sigurno zatvoriti i kafići. U tom slučaju Marin Medak iz Nacionalne koordinacije ugostitelja traži da im država nadoknadi 75 posto prošlogodišnjeg prihoda iz istog mjeseca. Izgledno je i da će se zatvoriti kina i kazališta, ali galerije i muzeji koji imaju jako mali broj posjetitelja mogli bi ostati otvoreni. Sigurno će se pak ići na ograničavanje broja putnika u prijevozu, dok se još raspravlja što će biti s fitness centrima, ali moguće je da će oni uz restriktivnije mjere ostati otvoreni.

Odluka još nije donesena kada je o ugostiteljima riječ pa još uvijek postoji i mogućnost da im se ograniči radno vrijeme, da se smanji broj posjetitelja u lokalima ili da se dopusti samo rad na terasama.

Kada je riječ o crkvama, razmišlja se da se vjerski obredi obavljaju online, putem TV-a ili radija.

Cilj je, kažu nam u Vladi, da do Božića i Nove godine broj novozaraženih počne padati te da Hrvatska blagdane dočeka u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

“To je premijerova inicijativa koja je izrečena na sastanku sa županima. Cilj nije zatvaranje, nego želimo s restriktivnijim mjerama u najvećoj mogućoj mjeri sačuvati zdravstveni sustav, ali i gospodarstvo, da sve što je prioritetno nastavi s radom. Mjere će u primjenu sigurno ići ovaj tjedan, u petak ili za vikend”, kažu u Vladi.

Izmaklo kontroli: Najrizičnija mjesta noćni klubovi, vjenčanja…

Inače, epidemiolozi su u ponedjeljak Vladi i Stožeru poslali svoj prijedlog mjera koji je bio podloga za raspravu, što ne znači da će se sve usvojiti. Jutarnji list u posjedu je tog dokumenta, a u kojem epidemiolozi traže da se nove strože mjere uvedu na najmanje četiri tjedna odnosno do postizanja 14-dnevne incidencije od 50/100.000 ili niže. U ovom je trenutku incidencija oboljelih u razdoblju od 14 dana na sto tisuća stanovnika na razini Hrvatske viša od 900, što upućuje na to da je epidemija izmaknula kontroli.

U dokumentu epidemiolozi navode da su neke od mjera trebale biti donesene i prije, a neke od mjera koje su donesene ne provode se dosljedno. Epidemiolozi su kao najrizičnija mjesta i događaje identificirali noćne klubove, vjenčanja, druge vrste privatnih okupljanja više obitelji, veća vjerska okupljanja i sportske događaje u zatvorenim prostorima.

L.O.