Stižu volonteri sa četiri kontinenta

„Ajde pusti me da razgovaram s dicom iz Zagreba“ – otpilio je Ivan Crnković Pavenka, voditelj velebitskog utočišta za napuštene medvjede u pokušaju telefonskog prikupljanja informacija. Dodao je tek kratko da nismo mi jedini koji se za njih interesiramo jer očekuju i BBC (British Broadcasting Corporation) najveću korporacija za emitiranje radijskog i televizijskog programa u svijetu.
Inače, tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, u kuterevskom utočištu za napuštene medvjede boravit će 500 volontera sa četiri kontinenta, koji će pokušati sa dobrom voljom, mladim radnim rukama i znanjem napraviti što više posla s kojim bi se stvorili preduvjeti za kvalitetniji boravak medvjeda i ljudi u Utočištu, kazao je voditelj Utočišta za napuštene medvjed. Dolazak volontera planiran po grupama, tako da će prva grupa ostatI tri tjedna, potom slijede ostale grupe, ali u planu su i individualni volonteri koji će u Kuterevu biti od tjedan dana pa do četiri mjeseca. Osim rada nastojat ćemo tim mladim ljudima pružiti i određen vid zabave, i odmora za dušu, kaže Crnković.
Inače, u Kuterevu se i dalje provodi projekt „Zemlja za medvjede“ kako bi dokupili dodatni prostor za medvjede, za nove ograde, nove obore. Osam medvjeda imaju sramotno maleni prostor s obzirom koliko ima slobodnog prostora kojega nitko ne obrađuje. Nismo od velikih zahtjeva ali došli smo do toga da bi se ponovno trebao napraviti jedan iskorak, zakupiti ili otkupiti prostor, koji bi dobro došao medvjedima koji su momentalno u nevolji, a kako smo čuli riječ je o medvjedima iz zooloških vrtova i medvjedi iz privatnih držanja, tvrdi Crnković.
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju mijenja se percepcija i valorizacija medvjeda kao vrste kao i potrebnih mjera za zaštitu, za održanje. Znači zakon se mIjenja i mjere će se provoditi rigoroznije. To znači da će biti pritisak na resorna Ministarstva da se aktiviraju, jer su do sada to provodili drugačije. Kuterevo ponovno tu dolazi u prvi plan, i u Ministarstvu razmišljaju da bi ono moglo biti barem privremeno, improvizirano rješenje tako da su voljni Kuterevo malo ojačati, što do sada nije bio slučaj.
Mi se nadamo pomoći od Ministarstva i ostalih institucija, pa smo kazali da moraju najkasnije u sljedećem proračunu osigurati stavku za dokup zemljišta ili stavku pomaganja ustroja, odnosno održavanja utočišta u Kuterevu. Kako se potrebe sve veće i kako se širimo, ne možemo više djelovati bez barem jednog stalno zaposlenog. Do sada smo sve radili na dobrovoljnoj bazi ali potrebe su sve veće tako da nam je zaista potrebna jedna vrsta sigurnosti za daljnji rad. Treba uzeti u obzir da će medvjedima trebati pružiti i drugi standard držanja, jer smo i mi ovdje malo „divlji“, a dolazi vrijeme kada ćemo morati imati standarde vezane za higijenu životinja i ljudi, i još puno toga.
„Zemlja za medvjede“ je projekt s kojim smo htjeli usmjereno sakupljati novac jer nam je jasan cilj, jer želimo sve snage usmjeriti na proširenje prostora. Do sada smo sakupili 15.000 eura a potrebno nam je 40.000 eura. Dignuli smo kredit i neki dan smo kupili dio zemljišta. Pomaže nam i lokalna samouprava, koja na svoj način pokušava preko LAG projekta pripomoći.
Trenutačno u Utočištu su volonteri iz Litve, Srbije, Francuske, Italije i Kanarskih otoka koji ostaju jednu godinu ali tu su i iz Kanade i Velike Britanije, kaže Crnković.
Ne želimo velike posjete, ne želimo postati cirkus, znatiželjnike rado primamo, one posjetitelje koji znaju pravila a pokušavamo i djecu iz škola primiti kako bi ih u ranoj dobi života upoznali kako se brinuti o prirodi i životinjama, što bi nam svima trebala biti i dužnost. Godišnje posjeti Utočište 20.000 posjetitelja, no mi nećemo moći spriječiti da se taj broj povećava.

Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa