Stjepan Ćaćić
Stjepan Ćaćić

Politička arena u Hrvatskoj neprestano je puna takmaca. Bez obzira što naredni izbori nisu niti na pomolu, stalno se vrše preslagivanja u taborima stranaka, disidenti buče o nepravdama, veliki igrači povremeno zagorče živote protivnicima. Nije mirno niti na nižim razinama. Nedavni prijelaz dugogodišnjeg predsjednika Županijskog HNS-a Stjepana Ćaćića u Narodnu stranku-reformiste bio je jedan od povoda ovoga razgovora. Pitamo za njegov sadašnji status i razloge prijelaza u novu stranku.

– Ja nisam prešao u nikakvu novu stranku. Koliko se sjećam, a svi to jako dobro znaju, da je Radimir Čačić sa suradnicima bio  osnivač narodnjaka. Na najgori mogući način i u izuzetno osjetljivom trenutku s njim je izvršen obračun kada se nije mogao braniti. Na sjednici Središnjeg odbora HNS-a jedini sam javno progovorio i rekao da sam protiv bilo kakvih isključenja. Nitko mi tada nije ništa javno prigovorio,ali mi vjerojatno nisu to zaboravili, pa su čekali pogodan trenutak za obračun. Učinjeno je to kao u ranije navedenom slučaju. Beskrupolozno i nekorketno ! U trenucima kada sam tražio izlaz iz jedne neugodne životne situacije, oni su preko noći donijeli odluku za koju nitko nije glasao. Znam tko stoji iza takve odluke, ali nemam namjeru objaviti sve podatke jer nije trenutak za takvo nešto. Vjerujem da će doći dan da otvoreno progovorimo o svemu ovome i čvrsto vjerujem da će se netko barem malo zacrveniti!

Jeste li sami izašli ili ste kako neki navode izbačeni iz HNS-a?

Volio bih da mi netko imenuje osobu koja je rekla ovu bezočnu laž da sam izbačen iz HNS-a. Istina je da sam na jednom portalu željnom senzacija i sklonom objavi neprovjerenih informacija pročitao da me Vesna Pusić potjerala iz HNS-a. Svi koji su makar malo pošteni iskreni znaju da smo preko noći dobili odluku Predsjedništva HNS-a o raspuštanju Predsjedništva ŽO HNS-a u Ličko-senjskoj županiji. Pokušavali smo uvjeriti odgovorne osobe  u HNS-u o štetnosti ovakve odluke. Ponudili brojna rješenja koja su bila bolja od ove odluke. Nismo uspjeli!  Kada sam pročitao tekst na jednom portalu, i kada nakon nekoliko dana nitko nije reagirao donio sam odluku o svom izlasku iz HNS-a. Napisao sam i poslao zahtjev za brisanjem iz članstva i poželio puno sreće u životu i daljnjem političkom djelovanju svim dragim prijateljima. Većina njih se javila poslije toga i nastavili dalje komunicirati kao prijatelji, koje ne može poremetiti jedna nerazumna politička odluka određenog broja ljudi, koji su možda svjesni,a neki su možda inercijom donijeli ovakvu odluku.  Međutim, ja zaista ne želim ništa loše reći o stranci o kojoj sam dosada bio već želim govoriti o nekim budućim vremenima i jednom drugom političkom okruženju.

 -Budući ste političar s dugim stažom i ugledom u HNS-u, kako na vaše napuštanje te stranke gledaju vaši dojučerašnji kolege?

–  Onaj tko je prijatelj, nije prijatelj zbog političkih uvjerenja, nego zbog prijateljstva. U HNS-u ima divnih ljudi, i zaista sam se bojao kako će shvatiti i razumjeti ovakvu moju odluku. Međutim, kada su me nazvali pojedini visoki dužnosnici HNS-a i rekli da me shvaćaju, bio sam prezadovoljan. Oni su razumjeli moje razloge i nisu imali ništa protiv moje odluke. I ono što sam rekao u jednom reagiranju ponavljam opet:  „Oni koji su razvalili stranku kao što je HNS na reformiste i laburiste, sada pokušavaju razvaliti i brojna prijateljstva.“ Međutim, neće uspjeti jer prijateljstvo nema granica i prijateljstvo je iznad svega.

 -Već su skrenule spekulacije  po kojima je ličko-senjski HNS vašim odlaskom podosta oslabljen. Jeli to točno? 

-Vrijeme će pokazati ispravnost ovakve odluke. Ja znam i javnost zna da HNS-a više nema u Brinju i Donjem Lapcu. Većina članova HNS-a u Senju,Otočcu i Gospiću su napustili HNS. Ostali su članovi HNS-a koji imaju određenih razloga za takvu odluku  i nitko im ne zamjera zbog toga jer imaju dobrih razloga. Mi znamo da su to kvalitetni ljudi i dobri prijatelji, koji moraju razmišljati o svojoj egzistenciji i morali su donijeti takvu odluku. Na žalost, ja sam se našao u vrlo neugodnoj situaciji životnoj situaciji, kakvoj nikada dosada nisam bio,ali je značajno da sam napokon vidio tko su prijatelji, a tko su „lažni prijatelji“, koji su uz vas dok im trebate i dok im možete pomoći. Ipak, vjerujem da i takvi imaju „vijek trajanja“ i da će im račun na naplatu kad-tad stići. Je li HNS oslabljen mojim odlaskom neka ocjenjuje netko drugi! Ja se s time ne želim zamarati!

  -Prozivani ste od Nikole Marasa (SDP) u jednom mediju. Vaš komentar?

– U životu sam naučio da je između ostalog vrlo bitno tko govori, a ne što govori! To se tako može promatrati u ovom slučaju. Njemu bi bilo bolje da javnosti objasni što se događa na Veleučilištu „Nikola Tesla“! Nikola Maras je izazvan našim nastupom na TV VOX bez ikakvog povoda. Poslije toga je bez ikakvog razloga i povoda napao Antu Franića,Karla Starčevića i mene. U svom nastupu nisam ga uopće spominjao i zato je valjda bio ljut. Karlo Starčević je u svom stilu govorio o državnoj i lokalnoj vlasti. To je njegovo mišljenje i morate pitati Nikolu Marasa zbog čega je toliko ljut zbog napada Karla Starčevića na Darka Milinovića, ministra Marasa i ministra financija. Ante Franić je govorio o Uredu državne uprave,pojedinim dužnosnicima SDP-a, ali nije spominjao Nikolu Marasa. Ja sam u jednom trenutku iz više  razloga govorio o Ministarstvu uprave. Zar i njega ne smeta da ministar uprave nije sposoban imenovati predstojnika državne uprave u našoj županiji, pa tko god to bio, i kakav god bio! Kao županija  ne trebamo biti sramotan primjer! Još nešto mi nije jasno. Gospodin Pešut je pobijedio sa jednim glasom u prijašnjim izborima za načelnika općine Udbina, ali nije postojala ovakva sumnja u izbornu krađu. Da sam na mjestu HDZ-a raspisao bih izbore za Gradsko vijeće i Gradonačelnika Gospića, pa da se već jednom otkloni ova sumnja, i neka se vidi koliko vrijede Petar Krmpotić, Karlo Starčević, Nikola Maras, ili neki drugi kandidat. Ova gradska vlast u grču ne funkcionira,a mi u Ličkom Osiku to najbolje osjećamo, jer stagniramo i nema napretka.

-Jedan lokalni medij vas redovno proziva. Zbog čega nekom od lokalnih novinara vi smetate? 

-Prije svega ja ne smetam nikome od novinara, jer je novinar časno zanimanje i to nije „ kokošarenje“. Ja ovdje ne želim nikoga reklamirati,a osobito se ne želim upuštati u nečije osobne ratove. Ono što želim primijetiti je činjenica da ovo što se događa na pojedinim portalima ulazi u vrlo opasnu fazu, koje već prerasta u mržnju. Pojedinci su se smijali i podrugivali kada sam osobno bio u neugodnoj medijskoj situaciji sa neviđenom medijskom harangom. Prozivaju vas bez ikakvog razloga i proglase vas kriminalcem bez presude! Djeca čitaju laži i  na kraju uništavaju vam obitelj i privatnost. Oni koji bi trebali rješavati ovakve slučajeve zabijaju glavu u pijesak kao nojevi. Dapače, takvi koriste portale za svoje osobne ratove,a zaboravljaju da će ostati mržnja među djecom. Onaj tko je mojoj obitelj želio uništiti egzistenciju i onaj koji je mojoj djeci želio uzeti i zadnji komad kruha, taj ne može očekivati da ću svoju djecu učiti ljubavi i toleranciji prema takvim ljudima. Onaj koji dozvoljava da netko nekažnjeno krade i podiže nekoliko desetaka tisuća kuna sa žiro računa jedne udruge, ne može očekivati moju podršku i taj od prijatelja mora postati „bivši prijatelj“. Dosta nam je onih koji ne mogu i ne vide,i ne žele rješavati takve stvari unatoč visokim plaćama na teret poreznih obveznika.  Zar zaista želimo živjeti u vremenu gdje ćemo prije nego s nekim popijemo kavu  pitati jesu li nam ista politička uvjerenja. Živimo li u vremenu „podmetanja i pakovanja“, gdje  je najveći „krimen“ što je sin poznatog liječnika vozio motor bez kacige, a istog toga liječnika ćemo sutra bez pardona moliti za pomoć. Očigledno je sustav vrijednosti poremećen i što prije shvatimo da „PAKOVANJE i PODMETANJE“ ne smije biti glavna odlika, već negativnost koju treba iskorijeniti u korijenu, to ćemo prije žitelje ove županije povesti putem razvoja i prosperiteta, gdje će se tražiti karta više za povratak u Ličko-senjsku županiju.

H. J.

-