Stjepan Kostelac: „Zadovoljan sam, iako može i bolje“

U gradskoj vijećnici u Otočcu, danas je održana zadnja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Otočca. Na aktualnom satu postavljena su pitanja vezana za budućnost Autoprijevoza Otočac i sudbine 54 radnika, što je Grad Otočac dobio odnosno učinio od kad je pristupio LAG-u Frankopan, odnosno koliko je ostvario projekata, koliko je povukao sredstava iz Fondova EU, što se dogodilo na rijeci Gacki, jer informacije govore da je došlo do određenog zagađenja.
Odgovarajući na pitanja, gradonačelnik Stjepan Kostelac kazao je da je upoznat sa problematikom Autoprijevoza i sa upitnosti budućnosti 54 radnika, te da je Autoprijevoz na natječaju ostao bez određenih prijevozničkih linija. Sve se čini kako bi se iznašla rješenja da ta prijevoznička tvrtka sa svojih 54 radnika opstane. Obavit ćemo razgovore sa dir. Autoprijevoza kako bi se sagledale mogućnosti po kojima bi se pomoglo tom poduzeću. Kad je riječ o LAG-u gradonačelnik Kostelac je kazao da većina natječaja EU fondova za LAG-ove još nije otvorena, ali sljedeće godine kad krenu natječaji Grad Otočac pripremio je niz projekata s kojima će kandidirati prema fondovima. Točno je da je nepoznati počinitelj bacio nepoznati prah u rijeku Gacku što je uzrokovalo i uginuće određene količine ribe. U tom smislu poduzete brojne istražne radnje, od policije, veterinarske inspekcije, kazao je gradonačelnik Kostelac.
Sa pet glasova protiv proračun Grada Otočca za 2015. godinu u iznosu od 38,9 milijuna kuna prihvaćen je. Predsjednika GV Slaven Prpića kazao je da je proračun realan, ostvariv, socijalan i što je najbitnije investicijski.
„Kad je riječ o proračunu, on je povećan za nekih 13 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji proračun. Imamo niz programa, od kojih su neki već aplicirani a neki su u fazi izrade. Iako će dio proračuna jedinica lokalne samouprave biti manji, mi ćemo dio prihoda s osnova poreza na dohodak izgubiti no nama se namiče dio prihoda s osnova poreza na promet nekretnina, s osnova poreza na štednju i po toj osnovi određen dio novca trebao bi ući u proračun. S optimizmom idemo u 2015. godinu, radimo, pokušavamo kroz fondove aplicirati sa novim projektima na dobrobit naših građana. Osobno sam zadovoljan, no može biti i bolje. Treba reći da smo bili u velikim poteškoćama, no ove godine vratili smo 13 – 14 milijuna kuna gradskog duga, što znači da su dugovi svedeni samo prema Plinacru i HEP-u, što znači da smo sve ostale dugove platili i u 2015. godinu ulazimo bez dugova, osim dva spomenuta, koji su prolongirani na duži period otplate“ kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.
Dražen Prša