Remdesivir pripada klasi lijekova poznatih kao „nukleozidni analozi“, koji se široko koriste u liječenju raka, virusa i raznih infekcija.

Ti analozi podsjećaju na molekule poznate kao nukleozidi, koji se prirodno javljaju u tijelu i važni su građevni blokovi RNA i DNA.

Neki su virusi “prevareni” da ugrade analoge u svoj genetski materijal, a ne u stvarni objekt. To remeti prirodnu kemiju virusa, uništavajući tako njegovu sposobnost replikacije i ometajući njegovo širenje.

Djeluje li u liječenju COVID-19?

I dalje se provode studije učinkovitosti remdesivira u liječenju COVID-19, ali postoje znakovi nade da je koristan u liječenju bolesti, posebno u kritično bolesnih bolesnika.

Primjerice, rezultati studije koju su u travnju objavili američki Nacionalni zdravstveni zavodi sugeriraju da je ovaj lijek smanjio boravak u bolnici za pacijente s COVID-19 s 15 na 11 dana.

Gilead, američka biofarmaceutska tvrtka koja proizvodi lijek, također je najavila da je djelovalo pet dana liječenja remdesivirom, kao i 10 dana liječenja drugim postupcima za ljude s teškom COVID-19. Američka uprava za hranu i lijekove izdala je 1. svibnja posebnu dozvolu za hitnu upotrebu intravenskog lijeka za odrasle i djecu hospitalizirane s COVID-19.

Remdesivir je ujedno i prvi lijek koji Europsko udruženje lijekova preporučuje za odobrenu uporabu u EU u borbi protiv koronavirusa.

Je li lako dostupan?

Prije izbijanja pandemije, Gilead nije aktivno proizvodio remdesivir, ali od tada je povećao proizvodnju i navodno radi na proširenju kapaciteta. Cilj je bio imati više od 190 000 tretmana dostupnih do kraja lipnja, a više od 2 milijuna do prosinca. Također se navodi da 2021. može imati nekoliko milijuna tretmana, ako je potrebno.

Uz to, Gilead je u svibnju objavio da je potpisao ugovore o licenci s još pet tvrtki. Prema tim ugovorima, Gilead će pružiti tim proizvođačima znanje potrebno kako bi im omogućili brzo povećanje proizvodnje remdesivira za distribuciju u 127 zemalja tijekom sljedećih mjeseci.

Zašto SAD žele kupiti sve raspoložive dionice?

S više od 2,6 milijuna potvrđenih infekcija i oko 130 000 smrtnih slučajeva, SAD je teže od većine zemalja pogođen virusom paronemije korone. Kao dio napora na rješavanju te situacije, američko Ministarstvo zdravstva objavilo je 30. lipnja da je kupilo 500.000 jedinica remdesivira, čineći gotovo sve raspoložive zalihe lijeka u sljedeća tri mjeseca.

Američki ministar zdravstva Alex Azar pozdravio je taj potez kao “izvanredan ugovor koji Amerikancima omogućava pristup prvoj odobrenoj terapiji za COVID-19”.

Vijest je s manje oduševljenja primljena u drugim zemljama koje su također suočene s pandemijom, pa će im uskoro možda nedostajati dovoljno popravljača za liječenje teških bolesnika s COVID-19. “Ovo je prvi značajni odobreni lijek, ali gdje je mehanizam za pristup?” pitao je dr. Andrew Hill, istraživač sa Sveučilišta u Liverpoolu, piše The Guardian.

Bioetičar sa Sveučilišta New York Arthur Caplan rekao je da bi američke kupnje remdesivira mogle osujetiti napore drugih zemalja za popunjavanje vlastitih zaliha, ali ublažio je utjecaj koji bi imao na globalne napore u kontroli bolesti.

“Sumnjam da će biti dovoljno potražnje [u SAD-u] – iako remdesivir nije čudotvorni lijek – da će se ovdje koristiti i neće ići nigdje drugdje, mnogo mjeseci”, rekao je za DailyMail.com. “To nije velik gubitak, ali je gubitak. To će značiti više patnje. Mislim da to neće koštati života.”

Iako kupnja zaliha remdesivira samo iz SAD-a možda neće imati velik utjecaj na globalnu borbu protiv pandemije, potaknula je strah da bi to mogao biti zloslutni znak predstojećih događaja. Deborah Gleeson, specijalistica za javno zdravstvo sa Sveučilišta LaTrobe u Melbourneu, taj je potez u SAD-u opisala kao “vrlo važan presedan”.

“Ako vidimo da cjepivo dolazi iz američke tvrtke, vjerojatno ćemo vidjeti isto ponašanje i skladištenje u Sjedinjenim Državama i drugim razvijenim zemljama”, rekla je za australsku SBS News.

Kakve mogućnosti imaju druge zemlje ako im ostane remdesivira?

Bilo je nagađanja da bi se, u slučaju da neka država hitno mora isporučiti remdesivir, mogao izdati poznati “nalog za obvezno licenciranje”, mehanizam dopušten prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koji omogućava vladama da proizvode patentirani proizvod bez suglasnost vlasnika patenta.

Iako bi obvezni nalog za licenciranje omogućio zemljama da proizvedu vlastite generičke verzije remdesivira, to nije mehanizam koji se koristi često, jer mnoge vlade radije ne krše patentna prava.

Farmaceutske tvrtke već dugo tvrde da bi takve narudžbe bile štetne za proizvodnju lijekova jer im patenti omogućuju nadoknadu novca koji troše na vitalna istraživanja i razvoj.

Budući da se remdesivir općenito smatra korisnim, ali ne i vitalnim alatom u borbi protiv koronavirusa, ostaje za vidjeti hoće li bilo koja vlada smatrati vrijednim iskrivljavanje osnova svjetske trgovine izbjegavanjem patentnih zakona.

Remdesivir će se vjerojatno i dalje koristiti kao dio kombinacije lijekova – novih i starih – koji će se koristiti u borbi protiv COVID-19. Primjerice, utvrđeno je da jeftini deksametazon, široko dostupan steroid, djelotvorno djeluje na koronavirus.

Već je odobren za uporabu na COVID-19 u Velikoj Britaniji, za koju istraživači kažu da smanjuje broj smrtnih slučajeva kod najteže pogođenih pacijenata, i do jedne trećine.

Izvor: Slobodnaevropa