STO MILIJUNA KUNA NOVIH INVESTICIJA Milinović: Prostorni planovi su temelj gospodarskog razvoja

U Kabinetu župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića upriličeno je danas svečano potpisivanje Ugovora o financiranju Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko-senjske županije. 

Župan Milinović istaknuo je važnost izmjene Prostornog plana kao preduvjet za prostorni, gospodarski i turistički razvoj prostora županije.

Nastavak ispod oglasa

-Prostorni planovi su temelj gospodarskog razvoja kako općina, gradova tako i županije. Jedna od investicija gdje je mijenjam prostorni plan je i hidroelektrana Kosinj 2. Moj način rada je, koliko god je to moguće unutar zakonskih mogućnosti da idem na ruku investitorima. Kao što sam već rekao prostorni planovi su temelj gospodarskog razvoja. U ovom trenutku imamo 21 zahtjev za promjenom prostornog plana. Pokušati ćemo to ostvariti kako bi investicije bile što veće i bolje. Danas potpisujemo dvije ciljane izmjene Prostornog plana. Jedna se tiče solarnih parkova, a druga se uređenja kampa koji je sad  kamp odmorište. Ono što je važno reći je i to da naša dva investitora sami plaćaju mijenjanje prostornog plana u iznosu od 130 tisuća kuna. Osim što naša županija ima turistički potencijal, isto tako imamo odličan smještaj za razvoj energetike, odnosno iz obnovljivih izvor energije. Naša Udbina je drugo najsunčanije mjesto u državi. Ove dvije investicije iznose gotovo 100 milijuna kuna. Županija će svim takvim zahtjevima izlaziti u susret, kazao je Milinović.

Predstavnici oba investitora zahvalili su se županu Milinoviću i svim županijskim službama na brzoj reakciji vezanoj uz izmjenu Prostornog plana.

Osmim Izmjenama i dopunama Plana poboljšavaju se uvjeti gradnje solarnih parkova, poveća se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama sa 25%  na 50% površine građevne čestice. Inicijativa za izmjenu Plana pristigla je od Grada Novalje, a na prijedlog privatnog investitora tvrtke RP Global d.o.o. koja više od 30 godina razvija i gradi pogone elektrana na obnovljive izvore energije. Na području Ličko-senjske županije, točnije grada Novalje, ova tvrtka ima u planu izgraditi samostojeću fotonaponsku elektranu ( FNE)  koja bi bila RP Globalov prvi projekt  fotonaponske elektrane u Hrvatskoj. Ukupna investicija je će iznositi oko 10 milijuna eura.

Druga ciljana izmjena i dopuna IX. Izmjena i dopuna Plana daje prostorna rješenja za unapređenje kamp turizma sadašnjeg kamp odmorišta „Navis“ . Županijska skupština je donijela Odluku o izradi  IX. izmjena i dopuna Plana osnovnog programskog polazišta koje se odnosi na utvrđivanje mogućnosti uređenja  kampa na lokaciji postojećeg kamp odmorišta, površine 8,25ha kapaciteta 800 korisnika. Današnje kamp odmorište obuhvaća 80.000m2  te ostvaruje 40 tisuća  turističkih noćenja u sezoni. Kamp ima preko 100  konformih parcela za kampere sa pratećom infrastrukturom. Masterplan razvoja kampa uključuje razvoj proizvoda kampa sa 4* sa ulaganjima od preko 14 milijuna kuna.

L.O.