Što ne mogu Austrijanci, mogu Lovinčani!

0

Radnici i strojevi  tvrtke „Agro-Velebit“ iz Lovinca koriste ove lijepe jesenske dane da bi pobrali  krumpir. Unatoč sušnom ljetu urod je solidan jer je „Agro-Velebit“ na više od pola  njiva vršio navodnjavanje. Direktor Nikola Vidaković neprestano je na njivama, uz kombajne, traktore i ostalu tehniku.

-Do sada smo pobrali oko 250 tona i tek smo prešli pola posla jer se nadam da će konca berbe biti spremljeno od 450 do 500 tona krumpira. Najviše smo posadili sorte sylvana, desire, challenger i  vinetu. Stvar je ukusa, ali najviše Ličana zadnjih godina preferiraju sortu challenger jer se pokazala najboljom  za pečenje i za pole. Svaka sorta je izvrsna jer je lički krumpir apsolutno najbolji, rekao nam je Nikola Vidaković.

Oglas

Odlazimo do sortirnice i skladišta krumpira u Lipama pored Gospića. Strojevi ne staju, krumpir se kalibrira i sortira, a potom pakira u prepoznatljivu ambalažu Agro-Velebita. Doznajemo kako je plasman krumpira osiguran, a najviše će ga otkupiti veliki robni lanci. U istom objektu proizvodnju krumpira i sortiranje  započeli su prije petnaestak godina Austrijanci. Tada su mediji „na sva zvona“ navještavali nove i bolje dane za lički krumpir. Iako je tada tvrtka „Bramburi“ bila miljenik resornih ministarstva i nekih banaka, nakon svega par godina prestala je s radom i napustila proizvodnju krumpira u Lici. U nastojanjima da Ličane tada nauče kako se proizvodi krumpir tvrtka „Bramburi“ je čak  organizirala i odlazak ličkih proizvođača u Austriju. Nakon povratka naši su proizvođači pomalo razočarano izjavljivali kako nisu vidjeli ništa novoga, osim činjenice da njihove austrijske kolege nemaju problema s plasmanom i naplatom krumpira.

Objekt u Lipama je kupio „Agro-Velebit“ iz Lovinca. Uspjeli su lički krumpir zaštititi posebnom markicom kao proizvod sa zajamčenim zemljopisnim podrijetlom. Ujedno su prvi u Lici uveli naodnjavanje na većim površinama i nametnuti se na domaćem prehrambenom tržištu kao takmac na kojega se mora ozbiljno računati.

M.S.