Od veterinarske inspekcije dobivena trajna dozvola za obavljanje prometa stokom na stočnom sajmištu u Otočcu. Udovoljeno svim novim propisima i zakonima, veterinarska je inspekcija obišla stočno sajmište, i dala mišljenje da sajmište udovoljava svim zakonskim uvjetima, doznajemo u Gacki d.o.o. Otočac.
U svibnju ove godine pokrenut je postupak za izdavanje dozvole za obavljanje prometa stokom na stočnom sajmištu u Otočcu, imali smo zapisnik od prije dvije godine i pristupilo se svim mogućim izmjenama i dopunama. Tako su na ulazu napravljene dvije barijere za vozila i posjetitelje, napravljena su nadstrešnice za životinje, ozlijeđene životinje, utovarna i istovarna rampa za stoku, sajmište je ograđeno, napravljene su dvije dezinfekcijske barijere na jednom i drugom ulazu, osiguran je nadzor ovlaštenog veterinara, pitka je voda osigurana kao i pribor za dezinfekciju ruku. Osigurana je pitka voda za životinje, sustav je spojen na kanalizaciju, osiguran je kontejner u slučaju uginulih životinja, spremnik za stajski gnoj, kanta za odlaganje medicinskog otpada, kaže dir. Marina Legčević.
Tijekom dvije godine u otklanjanje nedostataka i modernizaciju utrošeno je oko 100 – tinjak tisuća kuna. Cijena placarine ostaje ista.
Sve je manje poljoprivrede, smanjuje se stočni fond tako da se ne može ni očekivati veliki broj stoke na stočnom sajmu. Kako se smanjuje poljoprivreda tako i stočni fond, i kako je krenulo, na žalost doći će vrijeme kad ćemo kravu morati ići gledati u zoološki vrt, kaže dir. Legčević.
Nema tu nekog prihoda od stočnog sajma, najlakše je bilo zatvoriti ga, ali ljudi su naviknuli doći na stočni sajam, kupiti odojka ili slično, tako da zatvaranje stočnog sajma, što je nekima bio cilj, kod nas nije dolazilo u obzir, jer jednom kad se nešto zatvori teško je ponovno otvoriti, tvrdi Slaven Prpić.
Ne treba zaboraviti tradiciju i povijest ali i podatak da je Marija Terezija 13.rujna 1746. godine dozvolila Otočcu da svake se srijede održava sajam, do čega očito je u Gacki d.o.o. i drže.
Dražen Prša