U cilju redovnog izvještavanja javnosti o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Ličko-senjske županije Stožer civilne zaštite održao je danas u Gospiću još jednu konferenciju za novinare. U uvodnom dijelu župan Darko Milinović istaknuo je kako je zajednički neprijatelj svih koronavirus, a ne širenje netočnih informacija koje svima škode.

U ime Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije novinarima se obratio načelnik Vice Nekić s najnovijim podacima.

-Što se tiče protekla 24 sata na području Ličko-senjske županije  imamo šest novo oboljelih osoba, od čega četiri osobe na području Korenice i dvije s područja Udbine. Testirali smo 200 osoba i čekamo nalaza za osam uzoraka. Proveden je nadzor nad 683 osobe u izolaciji, a aktivni nadzor vrši se nas 151 osobom. Važno je naglasiti da su sve novo zaražene osobe u dobrom fizičkom stanju te su upućene u samoizolaciju. Naš Stožer će danas uputiti naputak prema svim gradskim i općinskim Stožerima da iznošenje informacija o ovim oboljelim osobama vrši isključivo županijski Stožer civilne zaštite. Treba naglasiti da će Stožer poduzeti određene mjere protiv svih koji šire dezinformacije jer to podliježe zakonima RH i takvi će biti prijavljeni nadležnim institucijama, kazao je Nekić.

Dr. Čubelić: Pustimo zdravstvene djelatnike da rade svoj posao,  panici nema mjesta

U ime Opće bolnice Gospić javnosti se obratila ravnateljica dr. Sandra Čubelić riječima po kojima je ova ustanova izrazito spremna za sve izazove vezane uz epidemiju.

-Imali smo i sreće jer smo dobili na vremenu i pripremili se na sve ovo, s obzirom da se prije dva mjeseca u RH pojavio prvi pacijent obolio od koronavirusa. Poštujemo sve protokole i naputke nacionalnog Stožera, u koordinaciji smo sa KBC-om Rijeka gdje će se po naputku Ministarstva zdravstva upućivati najteži slučajevi. Današnja poruka bi bila da pustimo zdravstvene djelatnike da rade svoj posao, to je ključno i panici nema mjesta. OB Gospić kao jedina bolnica u našoj županiji je unatrag zadnja dva mjeseca poduzela niz koraka  da bi se što bolje pripremila za nadolazeću situaciju. Kako po pitanju ljudstva, tako u pripremi izolacije određenih prostora i organizacije zdravstvene zaštite. Što se tiče pacijentice o kojoj smo već govorili moram reći da se radi o teško bolesnoj osobi, tražim pijetet prema toj osobi. K nama je došla s teškim zaraznim i nezaraznim bolestima od prije. Bila je dva dana u našoj izloatorskoj jedinici prije nego li je došao negativan nalaz, tada je pacijentica premještena na Interni odjel. Kako je uslijedilo drastično pogoršanje u odnosu na dolazak preporučeno je od strane infektologa OB Gospić i anesteziologa Intenzivne njege u Rijeci da se gospođa inkubira, stavi na respirator i premjesti u KBC Rijeka. Inače s tom ustanovom vrlo uspješno surađujemo dugi niz godina. Ono što moram reći jest da u medicini 2+2 nikada nisu četiri. Doktori idu po 25 godina u školu da bi znali tumačiti nalaze i da uvijek može biti situacija koje su sumnjive, nedorečene i u kojima treba puno promišljati. Nas  posao je težek i liječnici u bolnici ostaju prema potrebi, po 24 i čak 48 sati. Pustimo ih da rade svoj posao, pustite nas da radimo svoj posao najbolje što možemo i ponavljam da mjesta panici nema, naglasila je dr. Sandra Čubelić. 

Dr. Čanić: U našu ustanovu je stigla ispomoć u kojoj su doktor medicine, epidemiolog i dipl. sanitarni inženjer

U ime Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije novinarima se obratila ravnateljica dr. Ružica Čanić. Pojasnila je kako je u ovu ustanovu stigla ispomoć u kojoj su doktor medicine, epidemiolog i dipl. sanitarni inženjer.

-Moram naglasiti kako ovo nije prva ispomoć jedinom epidemiologu na području najveće hrvatske županije. Ovo je treći epidemiolog koji je od samog početka epidemije s nama na ovome području. Imali smo specijalistu javnog zdravstva, specijalistu školske medicine, jednog epidemiologa do prošlog petka i još jednu ekipu od 13. travnja. Ja se zahvaljujem  HZZZ i našem Stožeru preko kojega smo zatražili i dobili ispomoć jer jedan epidemiolog nije dovoljan za ovako veliki prostor u redovnim uvjetima, a da ne govorim o djelovanju u vrijeme epidemije, rekla je dr. Čanić

Kranjčević: Za širenje lažnih vijesti zakonske sankcije, pozivam građane da ignoriraju napise u nekim nevjerodostojnim medijima

Zamjenik načelnika PU ličko-senjske Mladen Kranjčević istakno je kako u vrijeme borbe protiv koronavirusa najmanje mjesta ima za paniku i histeriju.

-Podsjetit ću na zakonski osnov lažne uzbune, odnosno širenja lažnih vijesti; tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima remeti mir i spokojstvo građana kazniti će novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana. Pozivam sve građane, da ignoriraju ono što se da pročitati u nekim medijima koji nisu vjerodostojni. Svakako apeliram na sve nas, građane i medije, da se služe provjerenim informacijama kada idu u javnost kako bi svi pridonijeli općem stanju i redu na području županije i šire, kazao je Kranjčević.

Danas je i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac demantirao gradski stožer: Virus kod pacijente iz Brinja do danas nije potvrđen. 

L.O.