Stožer Civilne zaštite održao redovnu sjednicu

Pod predsjedanjem Vatrogasnog zapovjednika VZ Hrvoja Ostovića održana je danas u sali za sastanke Ličko-senjske županije redovna sjednica Stožera civilne zaštite ličko-senjske županije. Tom prilikom članovi su izvršili analizu stanja iz domena civilne zaštite u 2016. godini, razmijenili mišljenja i razgovarali o planovima razvoja sustava civilne zaštite za narednu godinu. Vezano uz promjene sustava civilne zaštite govorila je članica Stožera, pročelnica Kabineta župana Sanja Pavelić. Kako je istaknula, prioritetno prenošenje aktivnosti na lokalnu i regionalnu samoupravu zahtijevaju pojačani angažman svih sudionika sustava civilne zaštite. Jedna od zadaća Stožera je i analiza stanja, a o tome su elaborirali svi članovi stožera: predstavnici službi za žurna djelovanja, predstavnici javnih poduzeća i ustanova(HGSS, PUZS Gospić, PU ličko-senjska, ZJZ ličko-senjske županije, ŽD Crvenog križa, Zavod za hitnu medicinu, Opća bolnica Gospić, VGI „Lika“, ŽUC, Hrvatske šume itd.). Analizu protekle protupožarne sezone elaborirao je zamjenik načelnika Stožera, Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

-Imamo tri gradske vatrogasne zajednice, 21 vatrogasnu postrojbu, 57 profesionalnih vatrogasaca, 14 zaposlenih u DVD-ima, što sveukupno čini 386 vatrogasaca koji potpuno zadovoljavaju uvjete iz Zakona o vatrogastvu. Preusmjeravanje poziva za vatrogasce preko Centra 112 je više nego li učinkovito. U požarnoj sezoni imali smo 193 intervencije, dva velika požara na predjelu Vrataruše iznad Senja. Požar je trajao 9 dana jer je jaka bura ometala angažman vatrogasaca i „canadera“. Unatoč duljini gašenja naši vatrogasci su se organizirali i učinkovito djelovali, rekao je Hrvoje Ostović koji je istaknuo održavanje vrlo uspješne vježbe DUZS pod nazivom „Kosinj 2016.“, pri čemu su bile angažirane sve službe za hitna djelovanja s područja županije, grada Gospića i općine Perušić. Ta je vježba po ocjeni DUZS protekla u skladu sa svim postavkama struke i po tko zna koji puta pokazala spremnost i dobru koordinaciju svih sudionika sustava civilne zaštite sa ovih prostora. Zavod za hitnu medicinu ličko-senjske županije također je bio znatno angažiran protekle turističke sezone, o čemu je govorila ravnateljica Elizabeta Dragičević.

Nastavak ispod oglasa

-Ekipe Zavoda bili su pojačano angažirane na terenu, kao i dodatno u Karlobagu, NP Plitvička jezera, u Korenici i u Novalji. Od ove godine za potrebe djelovanja HMS na auto cesti A-1 bio je angažiran tim-2 i smješten u Lovincu. Tijekom turističke sezone ekipe Zavoda HMS zbrinule su 8580 pacijenata, a od toga broja je 2430 intervencija bilo je na terenu, rekla je ravnateljica Dragičević. Kao jedan od problema istaknula je činjenicu da obiteljski liječnici od petka do ponedjeljka ne organiziraju rad, pa su pacijenti primorani zvati Odjel za reanimaciju ili hitnu medicinsku pomoć. Ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić istaknula je potrebu za boljom i bržom koordinacijom svih sudionika žurnih službi kako bi se skratilo vrijeme od zaprimanja informacije s terena, do slanja ekipa na teren. Predsjedavajući Hrvoje Ostović predložio je da jedan od narednih sastanaka Stožera bude organiziran na ovu temu. Načelnik PU ličko-senjske Ante Podnar također je istaknuo potrebu da se uoči početka turističke sezone sastanu predstavnici službi za žurna djelovanja jer o brzini njihova djelovanja ovise ljudski životi. Pročelnik HGSS-a Stanice Gospić Joso Brozičević naveo je mnoštvo vježbi u kojima su vrlo uspješno sudjelovali članovi ovoga tima. Naveo je primjere vezane uz ceste Pazarište-Štirovača i Jablanac-Alan koje su bez zaštitnih rampi pa se mnogi vozači upute tim županijskim cestama, pri čemu nerijetko zapadnu u snježne nanose i onda traže pomoć HGSS-a. Brozičević je predložio da se na početku tih cesta stave obavijesne table po kojima su ti pravci zatvoreni za sav promet u određenom dijelu godine kada su dijelovi cesta pod snijegom.

Govoreći o protekloj turističkoj sezoni načelnik PU Ante Podnar naveo je mnoštvo podataka vezanih uz rad Policije tijekom tog dijela godine. Podnar je također pozdravio okupljanje svih faktora sigurnosti uoči naredne turističke sezone kako bi se detaljizirali svi segmenti vezani uz rad službi za žurna djelovanja. Pri tome je istaknuo preventivi aspekt, kao i dobru međusobno koordinaciju. Kao dobar primjer Podnar je naveo sezonsko otvaranje prometne postaje na A-1 u Perušiću. Veliki angažman policija svake godine ima u Novalji zbog enormnog povećanja broja gostiju, pri čemu je djelovanje Policije istaknuo kao vrlo uspješno. Hrvoje Ostović zaključio je kako će se po potrebi održati više sjednica Stožera civilne zaštite kako bi se uoči naredne turističke sezone dogovorili i koordinirali svi koraci sudionika civilne zaštite koji će za cilj imati još bolju i bržu suradnju i učinkovitost pri spašavanju ljudskih života i imovine.

L. O.