Stožer LSŽ: Propusnice isključivo građanima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije

Obavijest za građane Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije.

-23. ožujka 2020. godine stupila je na snagu  Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, iz koje proizlazi da  ukoliko iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština morate napustiti mjesto prebivališta ili stalnog boravišta potrebno je obratiti se nadležnim stožerima civilne zaštite radi izrade propusnice.

Nastavak ispod oglasa

S obzirom na veliki broj upita građana gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije izdaje priopćenje:

Gradski i općinski stožeri civilne zaštite izdaju propusnice ISKLJUČIVO građanima koji imaju prijavljeno prebivalište na nadležnom području grada i općine na području Ličko-senjske županije i to samo temeljem opravdanih razloga (iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština- točka II, stavak e) Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj). 

Što se tiče pojma stalnog boravka u RH iz predmetne Odluke, isti se odnosi ISKLJUČIVO na državljane trećih zemalja sukladno Zakonu o strancima, a ne na državljane Republike Hrvatske.

Stoga, ukoliko netko od građana Republike Hrvatske trenutno boravi na području Ličko-senjske županije, a nema prijavljeno PREBIVALIŠTE ili STALNI BORAVAK na području Županije, ne može dobiti propusnicu od gradskih i općinskih stožera civilne zaštite s područja Ličko-senjske županije, osim onih osoba koje mogu dokazati nadležnom stožeru da ne mogu boraviti u svom stambenom objektu u mjestu svog prebivališta jer je isti stradao u potresu.

Kao što Vam je poznato i policijski službenici nadziru provođenje Odluke, a obveza je građana da se Odluke dosljedno pridržavaju. 

Građani koji nemaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije, a nalaze se na području iste, sukladno Odluci  o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, mogu se vratiti u mjesta svojih prebivališta bez propusnica, s valjanom identifikacijskom ispravom.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE 

LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE