Jedan od  istaknutijih dokumenata o kojima će danas biti govora na sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića svakako je i „Strategija razvoja Grada Gospića za razdoblje 2016.-2020“.

Stvorena temeljem ukazanih potreba  za donošenjem strateškog dokumenta koji bi za višegodišnje razdoblje utvrdio ciljeve, prioritete i mjere sveobuhvatnog razvoja Grada Gospića, Strategija je svakako važan dokument čiji će temeljne smjernice determinirati i definirati „najvažnije od važnoga“.

Pročelnik Gradskog upravnog odjela Josip Kovačević  Strategiju razvoja Grada Gospića smatra ključnim dokumentom kojim se definira smjer ukupnog društvenog i gospodarskog razvoja, a sve u cilju postizanja višeg standarda i veće razine kvalitete života građana grada Gospića.

-Kroz Strategiju je definirana misija Grada Gospića koja daje prikaz trenutnog stanja. Pri tome treba istaknuti kako Grad Gospić na efikasan način odgovara na potrebe svojih građana, potičući sveukupni razvoj kroz odgovorno, savjesno i transparentno poslovanje, stvarajući nove vrijednosti bazirane na načelima (samo)održivosti i osiguravajući visoku kvalitetu života sadašnjih i budućih generacija. Vizija je to  koja osigurava integralnu interpretaciju poželjne budućnosti jer Grad Gospić je grad prepoznatljivog identiteta, koji proizlazi iz njegovih prirodnih i tradicijskih vrijednosti te baštinjenja lika i djela Nikole Tesle, gdje se kvaliteta života i svekoliki razvoj temelje na konceptu i principima održivog razvoja, istaknuo je Josip Kovačević.

Također ističe kako se prilikom izrade Strategije vodilo računa o informiranju i uključivanju građana i drugih interesnih skupina, a u samoj izradi sudjelovalo je više od 80 osoba iz javnog, civilnog i poslovnog sektora. Strategija razvoja Grada Gospića dobila je potrebna mišljenja nadležnih institucija, a da je riječ o doista strateškom dokumentu i cjelovitoj bazi projektnih ideja za razdoblje do 2020. godine, dovoljno govori i činjenica da je u njoj navedeno ukupno 150 projektnih ideja u pet strateških ciljeva.

J.K./M. S.